Románia kezd kilábalni a sertéspestisből

Románia kezd kilábalni a sertéspestisből

Agrárszektor
Úgy tűnik, a mélyponton már túl van Románia, legalábbis, ami az afrikai sertéspestist illeti. Éppen idejében, hiszen az importsertés már csak nagy nehézségek árán tud bejutni az országba a koronavírus miatt. A termelők gőzerővel dogoznak a hazai malackibocsátás felfuttatásán, mivel még mindig aranyárban mérik a disznót.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az afrikai sertéspestis 2018. évi kitörése után nagyon megugrott a román sertésimport, amit a magyarok ki is használtak. Most viszont a koronavírus miatt több tíz kilométeres kamionsorok állnak a határon, és bár az élőállatok átjutását igyekeznek gyorsítani, ez most gyakorlatilag nem működik. Csak sertéshúst lehet átvinni Romániába, ami a magyar termelőknek kevésbé előnyös.

Időközben csökkent a sertéspestises esetek száma is Romániában, de március elején még mindig 528 aktív kitörési pontot tartottak nyilván a házisertés-állományban, a vad populációban pedig 3210-et. A hivatalos adatok szerint 600 ezer disznót öltek le a sertéspestis miatt, és 15 ezer termelőt kellett kártalanítani 32 milliárd forintnak megfelelő összeggel.

A sertésállomány tavaly év végén 10 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel ezelőtt és 17 százalékkal kisebb a 2017. évihez viszonyítva. A kocalétszám is 10 százalékkal zsugorodott egy év alatt. Az összes egyedszám most 3,7 millióra tehető az USDA jelentése szerint. Az Eurostat szerint viszont csak 10 százalékot zsugorodott az állomány a 2017. évihez képest. Mindkét adatgyűjtő számai arra utalnak, hogy Románia túl van a nehezén: csökkennek a kitörések és ismét növekszik az állomány. Az Eurostat szerint tavaly már 2,4 százalékos volt a létszámbővülés, miközben Németországban 3 százaklékkal, Magyarországon pedig 10,5 százalékkal(!) kevesebb disznót tartottak nyilván.

Az állománynövekedés ellenére 2019-ben is tovább emelkedett Romániában a sertéshús és a malac ára. Előbbi 52 százalékot, utóbbi 63 százalékot drágult egy év alatt, ezért a románok erőfeszítéseket tettek a telepen belüli malacelőállításra. Az ország importigénye változatlanul nagy, amit Magyarország a koronavírus elszabadulásáig remekül kihasznált, elsősorban az élősertés-exportban. A román sertéshúsimport negyedévről negyedévre emelkedett egészen 2019 közepéig, ekkor azonban már olyan magas volt a sertéshús ára, hogy a behozatal is fékeződni kezdett. A drágulás akkora volt, hogy a behozott érték a csökkenő mennyiség ellenére is tovább tudott emelkedni.

Uniós szinten március elején 40 százalékkal fizettek többet az E osztályú félsertésért, mint egy évvel korábban. A decemberi árrobbanást követően januárban mérséklődtek az árszintek, de februártól ismét drágulás kezdődött a piacon, és március 9-én már ismét a karácsonyi csúcsot ostromolták a sertésárak.

Címlapkép: shutterstock

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?