Koronavírus: itt van minden, amit most az élőállat-szállításról tudni kell

Koronavírus: itt van minden, amit most az élőállat-szállításról tudni kell

agrarszektor.hu
Az új típusú koronavírus járvány okán bevezetett intézkedések mellett is folytathatják munkájukat az áruszállításban dolgozó sofőrök, van azonban néhány szabály, amit például az élőállat-szállítóknak is be kell tartaniuk. Az élő állat szállítmányok esetében különösen fontos a gyors áthaladás a határátkelőhelyeken, hogy biztosított legyen a gazdasági haszonállatok szállítás közbeni védelme.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A COVID-19 humán koronavírus-világjárvány alatt az Európai Unió tagállamai, és ezek között Magyarország is minden erőfeszítést megtesz, hogy továbbra is biztosítsa a tagállamok közötti és az Európai Unión kívül, úgynevezett harmadik országokba történő szabad áruforgalmat - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szabad áruforgalom biztosítása különös tekintettel az alapvető termékek miatt fontos, amelyek közé tartoznak az állati eredetű élelmiszeripari termékek és a gazdasági haszonállatok is. Az élő állat szállítmányok esetében kiemelten fontos a gyors áthaladás a határátkelőhelyeken, hogy biztosítottak legyenek a gazdasági haszonállatok szállítás közbeni védelméről szóló 1/2005/EK tanácsi rendeletben foglalt rendelkezések.

A lakosság ellátásának biztosításához szükséges az áruszállítás folyamatossága. Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása alapján továbbra is érvényes az Operatív Törzs március 19-i döntése, mely szerint az áruszállításban résztvevő járművezetők 14 napos házi karantén ideje alatt is folytathatják munkájukat. A személyes higiénia betartása, a gyakori kézmosás, a személyes kontaktus minimalizálása az élőállatokat és élelmiszert vagy takarmányt szállító gépjárművezetők esetén is kiemelt fontosságú.

Magyarországon elvégezhető az élőállatok 24 órás pihentetése az erre a célra kijelölt ellenőrző (pihentető) állomásokon, azonban minden esetben be kell jelenteni a sofőrt a rendőrségnek a torzs@orfk.police.hu e-mail címen, valamint a ​Népegészségügyi Szakigazgatási Szervnek (NSZSZ). A jelenlegi előírások alapján, ha megáll valahol a gépjárművezető a szállítmánnyal, akkor automatikusan karanténba kerül, de erről nem kerül kiadásra hivatalos karantén határozat, viszont nem hagyhatja el a vezetőfülkét (a gyakorlatban a pihentetésre kijelölt helyet). A 24 órás pihentetés leteltét követően továbbindulás csak a rendőrség írásos engedélyével lehetséges, amelyet szintén a torzs@orfk.police.hu-tól kell kérni, valamint szintén meg kell küldeni a területileg illetékes NSZSZ-nak is. A kérelembe minden esetbe be kell írni nagybetűkkel, hogy ÉLŐÁLLAT TRANZIT SZÁLLÍTÁS.

A fentiek kivitelezése további intézkedésig az alábbi módon kell, hogy történjen:

A részletezett eljárásrend kizárólag abban az esetben alkalmazandó, ha a szállítmányozó egy magyarországi pihentető állomáson kívánja elvégezni az állatok 24 órás pihentetését. EU tagállamból történő tranzit szállítás esetén indulást megelőzően a szállítmányozó köteles angol nyelven tájékoztatni az illetékeseket, (torzs@orfk.police.hu, pallosl@nebih.gov.hu, aai@nebih.gov.hu) hogy hol és mikor kíván pihentetni Magyarországon, melyik határátkelőhelyen fog belépni Magyarország területére, továbbá meg kell adnia a szállítmányozó cég nevét, a sofőr nevét és természetes személyazonosító adatait, valamint a szállítójármű rendszámát. Ez a levél kinyomtatva legyen a gépjárművezetőnél a magyar határon történő belépésnél. A pihentetést követően pedig az ellenőrző állomás közreműködjön a pihentető állomásról történő tovább indulás engedélyezését kérő email elküldésében.

EU-n belüli állategészségügyi bizonyítvány kiállítási rend koronavírus járvány idején

A koronavírus járvánnyal összefüggő vészhelyzet elmúltáig az Európai Unió tagállamai közötti élőállat kereskedelmet érintően a hatósági állatorvosnak nem kell előzetes személyes ellenőrzést tartaniuk a gyűjtőállomáson vagy az állattartó helyen, amennyiben rendelkezésükre állnak megfelelő bizonyítékok, megalapozott tények az EU-n belüli állategészségügyi bizonyítvány kiállításához. Az adatok hitelessége például olyan adatbázisok alapján igazolható, mint a TIR/ENAR vagy az érintett cégtől bekérhető önellenőrzési adatok formájában. Amennyiben mégis szükséges lenne a helyszíni ellenőrzés, alapvető fontosságú az emberekkel való kontaktusok minimalizálása és a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megfogalmazott alapvető szabályok betartása. Az Európai Bizottság értesítése szerint A koronavírus járvánnyal összefüggő vészhelyzet elmúltáig az Európai Unió tagállamainak el kell fogadniuk az elektronikusan a TRACES rendszerbe rögzített, EU-n belüli élőállat szállítmányokat kísérő állategészségügyi bizonyítványokat és Útinaplókat, amennyiben nem megoldható, hogy ezen dokumentumok papír alapon is kísérjék az élőállat szállítmányokat. Ezen dokumentumokat e-mailben is meg lehet küldeni az érintett tagállamok illetékes hatóságának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?