Nemcsak a koronavírus-járvány miatt kell most aggódniuk a magyar méhészeknek

Nemcsak a koronavírus-járvány miatt kell most aggódniuk a magyar méhészeknek

agrarszektor.hu
A koronavírus-válságban nem csak problémákkal találkozhattak a magyar méhészek, de pozitívumok is érték a szektort. Habár nagyon sok méhész elesett a megszokott jövedelmétől azt követően, hogy a járvány miatt nagyon sok piac bezárt, azokon, amelyek továbbra is működhettek, látványosan megugrott a méz iránti kereslet. Emellett az exportpiacon is nőtt az igény a magyar méz iránt, köszönhetően annak, hogy mivel a vírus Kínából indult ki, sok feldolgozó elveszítette a bizalmát az onnan érkező termékek iránt. Az időjárás ugyanakkor nem kedvez a termelőknek, mér most látszik, hogy repce- és akácméz nagyon kevés lesz idén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Miután nagyon sok méhész, különösen a nagyvárosokban, közvetlenül piacokon értékesítette korábban a termékét, azok közül viszont sok bezárásra ítéltetett a koronavírus-járvány miatt, így ők nem juthattak az utóbbi időben árbevételhez - mondta az InfoRádiónak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Ugyanakkor azokon a piacokon, amelyek továbbra is működhettek, valamint a háztól való értékesítés során - különösen a járvány kezdetén - nagyon meglendült a méz iránti kereslet.

Karácsonyi csúcsidőszakot idéző egy-két hetünk volt

- fogalmazott a szakember. Emellett az exportpiacon is felfutó kereslet alakult ki a magyar méz iránt, annál is inkább, mivel a harmadik országból érkező importmézek ellátása akadozott. Köszönhetően annak, hogy a vírus Kínából indult ki, számos mézfeldolgozó elveszítette a bizalmát az onnan érkező termék iránt, és főleg kelet-európai mézeket kezdett el felhasználni - magyarázta.

Bross Péter arra is kitért, hogy a termelők milyen évre számítanak. 

Felemásan indult a méhészeti szezon 2020-ban, ugyanis az enyhe tél után remek állapotban teleltek ki a méhcsaládjaink. Hosszú idő után el lehetett mondani, hogy a téli veszteség nagyon alacsony volt, és jó erőben voltak a méheink

- fogalmazott az egyesületi elnök. Hozzátette, március utolsó napjaiban és április első heteiben jött a katasztrófa, amikor több éjszaka is nagyon kemény fagyok voltak az országban. Mint mondt, az öreg méhészek sem emlékeznek ekkora veszteségre, de még azt sem tudni, hogy a másodvirágzás fog-e nektárt adni, hogy tudnak-e majd akácmézet pergetni. 

 A repce virágzása most ér véget, amelynek az aszály, és a hűvösebb, szelesebb napok miatt nagyon gyenge lett a termése. A 4-5 ezer tonnás repcetermés helyett ennek fele teremhet idén Magyarországon.

A méhészeti egyesület elnöke a szektor szereplői számára nyújtott támogatásokról is beszélt. Tájékoztatott róla, hogy a magyar méhészek számára a félig uniós, félig hazai forrásból finanszírozott nemzeti program az egyik legfontosabb közvetett támogatási forma, itt rendben zajlanak a támogatások. A kormány módosította az erre vonatkozó rendeletet a vírusra való tekintettel, és miután nehézkesebben, lassabban megy minden, a beadási határidőket számos jogcím esetén kitolták. Az úgynevezett 1000 forintos méhcsaládonként megporzási támogatásoknál, miután a keret kimerült, a kormány azt is feltöltötte, és egy agrárrendelettel módosította, hogy mindenki megkaphassa - emelte ki. Bross Péter hozzátette: a koronavírus miatt csak a korlátozások első hetében voltak nehézségeik, a fuvardíjak érezhetően emelkedtek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58