Nem kell itthon a magyar marhahús, pedig van bőven: inkább külföldre viszik a javát

Nem kell itthon a magyar marhahús, pedig van bőven: inkább külföldre viszik a javát

agrarszektor.hu
A marhahús-fogyasztás és termelés megosztó az egész világban, vannak, akik egyenesen rajonganak a marhahúsért, ám sokan ellenzik a fogyasztásukat a környezetben okozott károk miatt. A piac azonban továbbra is pörög, a koronavírus-járvány sem akasztotta meg az ágazatot. Olyannyira nem, hogy például Kínában 32%-kal nőtt tavaly a marhahús-fogyasztás, ugyanakkor ez nagyrészt a sertéspestis pusztításával magyarázható. Magyarországon azonban továbbra sincs igény, javarészt külföldre kerülnek feldolgozásra a marhák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előrejelzések szerint 2021-ben Brazília lesz a marha- és borjúhús legnagyobb exportőre a világon. A dél-amerikai ország jelentősen növelni tudta az exportját Argentínával és Kanadával együtt. Míg a brazil marhahús minden bizonnyal keresett termék külföldön, Brazíliát a szarvasmarha-ipar miatt rengeteg kritika érte, főleg az ország középső államait, ahol a legintenzívebb tenyésztés folyik - írja a statista.com.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ennek pedig az oka nem más, mint a sok erdőirtás. A szarvasmarháknak takarmányra és elegendő helyre van szükségük a legeltetéshez. Ezért több millió hektárnyi területet "takarítottak" meg, hogy helyet tudjanak biztosítani maguknak az állatoknak, valamint a szójaültetvényeknek is, melynek termését 80%-ban állati takarmányként használják világszerte. Pillanatok alatt körbejárta a hír a világot, mikor 2019-ben lángokban álltak a brazil őserődök és hatalmas károk keletkeztek. Ez pedig szintén nem a véletlen műve volt, hiszen a jelentések szerint a tüzek nagy részét illegális vagy éppen szándékos tevékenység okozta - mindez szintén a szója- és szarvasmarha-ipar történt. 

A világ legnagyobb marhahústermelői

Kétség kívül az Egyesült Államok termeli a legtöbb marhahúst, az USA Mezőgazdasági Minisztériumának legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan 12,6 millió tonna marha- és borjúhúst fognak előállítani 2021-ben. Második helyen Brazília áll, akik előreláthatólag mintegy 10,4 millió tonnát fognak termelni. A listán több meglepetés ország is szerepel, India például az ötödik helyet foglalja el, itt azonban rengteg a hindu, akik a teheneket a legszentebb állatoknak tartják. Számos indiai államban komoly pénzbírságot kell például fizetnie annak, aki levág egy tehenet, sőt, az elmúlt időben a tehéncsempészéssel összefüggő erőszakok száma is megnőtt. India azonban legálisan mészárol le nagy számban vízibivalyt, amiket Vietnámba, Egyiptomba, Malajziába és Szaúd-Arábiába exportálnak. A listán az Európai Unió pedig a harmadik helyet szerezte meg a maga 7,7 tonnájával.

Az EU nagyjából 593 ezer tonna marhahúst exportálhat az idén, az élőszarvasmarha-kivitel pedig szintén 1%-kal nőhet. Az unió marhahúsimportja a 2020. évinél 2%-kal lehet több az idén. A közösség marhahús-fogyasztása 1%-kal csökkenhet idén, az egy főre jutó fogyasztás valamivel több mint 10 kilogramm lehet.

Hogy áll Magyarország marhahús-fogyasztás terén?

A KSH adatai alapján egyre több hazai marha kerül külföldre, amit jól bizonyít jól bizonyít az is, hogy a magyar élőmarha-export 34%-kal nőtt 2021 első hónapjában a 2020. januárihoz képest. A főbb partnerek Ausztria és Törökország voltak. Az élőmarha-importja azonban 28%-kal csökkent az idei év első hónapjában a tavalyi év azonos hónapjában beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha több mint fele Romániából és Hollandiából származott. A marhahúsexport mennyisége 13%-kal, értéke pedig 14%-kal mérséklődött. 

Összességében tehát elmondható, hogy a környezeti károk ellenére is világszerte nagy az igény a marhahúsra, a legnagyobb termelők és exportőrök pedig elegendő mennyiséget fognak tudni előállítani és szállítani - mondhatni, "ömleni" fog a hús Brazíliából. Hazánkban pedig egyre jobban nő az export mennyiségek száma, az importé azonban csökken. Ebből arra lehet következtetni, hogy a magyarok továbbra sem fogyasztanak sok marhahúst, és hiába a kiváló minőségben felnevelt állatok, javarészt külföldi feldolgozókhoz kerülnek. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58