Több ezer sertést kellett leölni Angliában: ki nem találnád, mi állt a lépés hátterében

Több ezer sertést kellett leölni Angliában: ki nem találnád, mi állt a lépés hátterében

agrarszektor.hu
Angliában már több mint hatezer disznót kellett levágni azért, mert nem volt, aki szakszerűen levágta volna őket. A Brexit és a koronavírus-járvány következtében ugyanis a szigetországból eltűntek a szakképzett böllérek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez az oka annak, hogy az országban már 6600 egyébként egészséges disznót le kellett ölni - írta meg a Telex a BBC értesülései alapján. A nemzeti sertésszövetség közlése szerint a sertéstelepeken annyi a felhalmozott állat, hogy sok helyen nem tudtak már mit kezdeni a dologgal, és kénytelenek voltak leölni a disznókat ahelyett, hogy szakszerűen feldolgozták volna őket.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A helyzet megoldására a brit kormány azt találta ki, hogy a szakembereknek népszerű úticéllá tennék Angliát, ezért a kalandvágyó bölléreknek 800 darab féléves munkavízumot biztosítanak. A problémára nagyon gyorsan kell megoldást találni, mert két hete még csak 600, kényszerből rosszul leölt sertésről tudott a sertésszövetség, a múlt héten viszont már hatezer további állatot kellett leölni.

A nem szakszerűen levágott állatok miatt az ellátási láncban meglévő lyukak csak tovább nőnek, szóval ezer sebből vérzik az egész helyzet, nem úgy, mint egy szakszerűen leölt disznó, ami csak egyből. A Brexit számos nehézséget okozott és okoz most is a brit gazdaságban. A teherautósofőr-hiány például mostanra olyan súlyos lett, hogy emiatt benzinpánik alakult ki az országban, ugyanis a benzinkutakra sofőrök hiányában nem tud elég üzemanyag eljutni. Ez a probléma egyébként a sertéságazatban is jelen van, de ott egyelőre azt az akut gondot kell legyűrni, hogy egyáltalán fel tudjon merülni, hogy milyen sertéseket nem szállítanak el a gazdaságból hiányzó, jellemzően külföldi vendégmunkás sofőrök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?