Több mázsa idegen halat talált a Nébih: nem is gondolnád, hol bukkantak rájuk

Több mázsa idegen halat talált a Nébih: nem is gondolnád, hol bukkantak rájuk

agrarszektor.hu
Egy Simontornya térségében közlekedő halszállító autóban 2 mázsa, telepítésre szánt idegenhonos halat, úgynevezett lénai tokot talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata. Az ÁHSZ a halak telepítését azonnali hatállyal megtiltotta, továbbá az idegenhonos halfaj telepítésének szándéka miatt hatósági eljárást kezdeményez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Állami Halőri Szolgálat a haltelepítések és halszállítmányok kiemelt ellenőrzését végezte, ezúttal Tolna megyében. Simontornya mellett, a 61-es főúton állítottak meg a halőrök egy járműszerelvényt, amelynek platóján és a vontatott utánfutón elhelyezett halszállító kádakban összesen 2 mázsa lénai tokot szállítottak - olvasható a Nébih oldalán. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a halakat egy magántulajdonban lévő horgásztóba szerették volna telepíteni, azonban a tó tulajdonosa halgazdálkodási jogosultsággal, valamint nem őshonos halfaj telepítésének engedélyével nem rendelkezett. Emiatt a halőrök a lénai tok telepítését megtiltották, a halszállítmányt pedig visszafordították.

Magyarország halgazdálkodási vízterületeinek, valamint azok őshonos halállományának védelme érdekében a Nébih Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) idén is kiemelt figyelmet fordít a haltelepítések szabályosságának és nyomonkövethetőségének vizsgálatára. Számos idegenhonos halfaj szándékos telepítés következtében került be természetes vizeinkbe, ahol gyors elszaporodásuk révén a honos növény- és halfajok sokféleségét (biodiverzitást) veszélyeztetik, ráadásul az őshonos halfajok kiszorításával már több élőhely elszegényedéséhez is hozzájárultak. A további károk megelőzése érdekében ebben az évben több mint 30 esetben tartott helyszíni ellenőrzést az ÁHSZ. Az ellenőrzések során az állami halőrök 8 alkalommal tapasztaltak jogszabálysértést, 1 ízben tiltották meg a kihelyezendő hal telepítését. A Nébih jelenleg több mint 10 esetben folytat vizsgálatot a telepítésekkel kapcsolatos jogszabálysértések miatt. A hatóság emellett arra hívta fel a tó tulajdonosok figyelmét, hogy halgazdálkodási jogosultság és/vagy halgazdálkodási hatóság által jóváhagyott halgazdálkodási terv hiányában, valamint az idegenhonos halfajok halgazdálkodási hatósági engedély nélküli hal telepítése esetén 500 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő halgazdálkodási bírság szabható ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?