Veszélyes betegség terjed ebben a megyében: azonnali korlátozást rendelt el a Nébih

Veszélyes betegség terjed ebben a megyében: azonnali korlátozást rendelt el a Nébih

agrarszektor.hu
Újabb szarvasmarha telepen azonosítottak gümőkór-fertőzöttséget, ezúttal Komárom-Esztergom megyében. Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzöttségre a telepen elvégzett ellenőrző vizsgálat derített fényt. Az érintett telepen forgalmi korlátozást rendelt el az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, mely jelenleg is érvényben van. A járványügyi nyomozás megállapította, hogy - tekintettel az állatmozgások hiányára - az állomány nagy valószínűséggel vadállatoktól fertőződött a legeltetés során.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Komárom-Esztergom megyei állattartó telepen májusban végzett gümőkórvizsgálat során négy állat mutatott kétes reakciót. Az eredmények ismeretében a hatóság elrendelte a kétes reakciót adó állatok diagnosztikai vágását, a Nébib laboratóriumi vizsgálatai megerősítették a gümőkór jelenlétét. A fertőzött állatokkal együtt tartott szarvasmarháknál addig folytatják a szűrővizsgálatokat, amíg az egész állomány újra mentes nem lesz. Az EU-szerte egységes vágóhídi hatósági állatorvosi felügyeleti rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett! Az eset ellenére hazánk továbbra is megőrizte a "gümőkórtól hivatalosan mentes" minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt - írja a Nébih.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02