Ilyet még nem láttál: durva, milyen tehenekkel folytattak kísérletet a kutatók

Ilyet még nem láttál: durva, milyen tehenekkel folytattak kísérletet a kutatók

agrarszektor.hu
Olcsósága és tápértéke miatt egyre többen gondolkoznak azon, hogy miként lehetne felhasználni a kendert a haszonállatok etetése során. Egy új tanulmányból - amelyben tejelő tehenet tápláltak kenderkészítményekkel - kiderült, hogy a kannabinoidok az ipari kenderrel etetett szarvasmarhák tejébe is bejuthatnak. Azt azonban egyelőre nem tudják a kutatók egyelőre, hogy a jelenség veszélyes lehet-e a tejet elfogyasztó emberekre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kender jelenleg nem elfogadott takarmány-adalékanyag az Egyesült Államokban és az Európai Unióban. Robert Pieper, a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet élelmiszerbiztonsági szakértője szerint ennek oka részben az, hogy a legtöbben attól tartanak, a növény aktív vegyületei a tejbe is bekerülhetnek. Olcsósága és tápértéke miatt ugyanakkor egyre többen gondolkoznak azon, hogy miként lehetne felhasználni a kendert a haszonállatok etetése során - írja a 24.hu.

Hogy felmérjék, hogyan hat a növény fogyasztása a tejre, Pieper és kollégái tíz tejelő tehenet kezdtek el táplálni olyan kenderkészítményekkel, amelyek különböző koncentrációkban tartalmaztak kannabinoidokat. Az eredmények alapján a teljes növényekből készült takarmány nem hatott az állatok egészségére és viselkedésére, a virág alapú táplálék azonban jelentősen mérsékelte a légzés- és pulzusszámot.

A tehenek ráadásul nyáladzottak, ásítoztak, a szokásosnál több orrváladékot termeltek, a szemük kivörösödött, és a nyelvüket is többet mozgatták. Bizonyos példányoknál, amelyek több takarmányt ettek, a mozgás bizonytalanná, az álló helyzeti testtartás pedig furcsává vált. Az étrendbeli átállást követő második napon a szarvasmarhák étvágya és tejhozama is csökkent. A normál táplálkozáshoz való visszatérés után két nappal a tehenek viselkedése helyreállt, de a tetrahidrokannabinol (THC) és a kannabidiol (CBD) még nyolc nappal a kísérlet lezárása után is észlelhető maradt a tejben, így arra egyelőre nincs válasz, hogy a vegyületek jelenléte hathat-e a tejet elfogyasztó emberekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?