Beütött a katasztrófa Dániában: a csirkék tömeges levágását rendelték el

Beütött a katasztrófa Dániában: a csirkék tömeges levágását rendelték el

MTI
Ötvenezer csirke levágását rendelték el Dániában, mert H5N1 influenzavírussal fertőzött példányokat találtak egy gazdaságban az ország nyugati részében - közölte a dán mezőgazdasági minisztérium hétfőn.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A súlyosan fertőző H5N1 vírust először szilveszter éjjelén azonosították elhullott állatok tetemében egy Orumhoz közeli farmon, 177 kilométerre nyugatra Koppenhágától. Az állatok levágását, valamint a telephely tüzetes kitakarítását és teljes fertőtlenítését a Dán Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóság (DVFA) és a Dán Katasztrófavédelmi Ügynökség (DEMA) felügyeli. A DVFA helyi illetékese közölte: a farm teljes állománya,

ötvenezer csirke levágást tervezik a következő napokban, hogy gátat szabjanak a vírus további terjedésének, és megelőzzék a madarak további szenvedéseit.

A DVFA hétfőn megtiltotta a farm 10 kilométeres körzetében is a tojások felhasználását és a csirkék feldolgozását vagy eladását külön engedély nélkül. A korlátozó intézkedés összesen csaknem 450 ezer szárnyasra terjed ki a környező farmgazdaságokban. A hatóságok azt is közölték, hogy ez az intézkedés leghamarabb 30 nappal az utolsó fertőzött csirke levágását és a terület megtisztítását követően vesztheti hatályát. A minisztérium szerint október óta ez már a negyedik madárinfluenza-hullám Dániában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?