Figyelem! Ezt sok magyar állattartónak el kell intéznie a következő hetekben

Figyelem! Ezt sok magyar állattartónak el kell intéznie a következő hetekben

agrarszektor.hu
A kiskérődző állatjóléti támogatásban résztvevők számára számos kötelezettséget előír a felhívás. A többletvállalások többségét a juh- és kecsketartók nagyrészt a rutinszerű tavaszi munkák során amúgy is elvégezik, ám fontos a kedvezményezetteknek, hogy ezek megfelelően, illetve a felhívásban előírt időben legyenek elvégezve és dokumentálva.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ezúttal VP3-14.1.3 - 22 kódszámú, kiskérődző állatjóléti támogatás felhívás kedvezményezettjeinek endoparazita-fertőzöttség ellenőrzéséről, a körömápolásról és az ektoparaziták elleni védekezés feladatairól adunk tájékoztatást - írja a MÁSZ.

EZ IS ÉRDEKELHET

Endoparazita-fertőzöttség (belső élősködők) ellenőrzése

Az endoparazita-fertőzöttség ellenőrzését február 1. és április 30. között kell elvégezni. A kiskérődzők kezelését azonban csak a laborvizsgálat eredménye alapján kell a kezelő állatorvos utasítása szerinti szerrel és dózisban április 30-ig elvégezni. Amennyiben a laboratóriumi eredmény alapján az állomány nem, vagy csak enyhén fertőzött, és az állatorvos nem ajánlja a kezelést, úgy a kötelezettség elvégzettnek tekinthető.

Technológiába épített körömápolás

A támogatás igénylésének további feltétele, hogy 2023-ban legalább 2 alkalommal (a két kezelés közötti legalább 5 hónap különbséggel) valamennyi állaton körömápolást kell végezni egyidőben. A lábvégápolást a tenyészetében tartott valamennyi juh és kecske esetén köteles a támogatást igénylő elvégezni!

EZ IS ÉRDEKELHET

Ektoparaziták (külső élősködők), nyüvek elleni védekezés

Külső élősködők ellen is kezelni kell az állományt, amely kezelést juhok esetében a nyírást követő két hónapon belül, kecskék esetében az adott év május 31-ig kell elvégezni. Amennyiben a támogatást igénylő az endoparazita fertőzöttség ellenőrzésére időben megküldte a bélsármintát a labornak, az eredményt megkapta, és a kezelő állatorvos ivermectinnel vagy doramectinnel javasolja a kezelést, abban az esetben a két kötelezettség (külső és belső féregtelenítés) egyszerre elvégzettnek tekinthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?