Nőtt a magyar marhaexport, de sokat csökkent az ár

Nőtt a magyar marhaexport, de sokat csökkent az ár

agrarszektor.hu
Világszerte csökkent a marhaexport, idehaza viszont kismértékben nőtt az élőmarha-kivitel az első negyedévben, igaz, a behozatal ennél sokkal nagyobb mértékben emelkedett – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből. Problémát jelent ugyanakkor az ágazatnak, hogy több kategóriában, így a fiatal bikák és a vágótehenek esetében is jelentősen csökkent a termelői ár egy év alatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legnagyobb piacok az Egyesült Királyság, Izrael és Törökország voltak. Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 4,99 euró volt kilogrammonként a hasított hideg súlyt figyelembe véve 2023 májusában, vagyis 1,6 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára 6 százalékkal csökkent, ugyanakkor az üsző „R3” ára 2 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Nőtt a kivitel az első negyedévben

Magyarország élőmarha-importja 53 százalékkal nőtt, az élő szarvasmarha több mint fele Dániából, Szlovákiából és Ausztriából származott. A marhahúsexport mennyisége 11 százalékkal mérséklődött, ugyanakkor értéke 7 százalékkal emelkedett. A marhahúsimport volumene 18 százalékkal csökkent, míg értéke 6 százalékkal nőtt a megfigyelt periódusban.

Az AKI egy korábbi, a vágást elemző jelentéséből kiderült: a marhavágás élősúlyban havonta átlagosan 3600 tonna felett alakult 2023. január–márciusban, míg a legmagasabb havi érték – a januári – meghaladta a 4100 tonnát. A levágott szarvasmarhák 63 százaléka tehén, 18 százaléka bika volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tehenek vágása 2 százalékkal, a bikáké közel 14 százalékkal csökkent, míg az üszők vágása 10,2 százalékkal nőtt a darabszám alapján 2023 első negyedévében a bázisidőszakhoz képest. Mindez rávilágíthat a tejtermelés nehéz helyzetére is, hiszen a tavalyi jó felvásárlási árak után az idei év elejétől a termelők nagymértékben lecsökkent árszintekkel szembesültek.

Amerikában is csökkent a termelés

Némileg hasonló a helyzet a tengerentúlon is – legalábbis az állomány tekintetében. Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) júniusban megjelent előrevetítése szerint az USA marhahústermelése közel 5 százalékkal csökkenhet 2023 második negyedévében a 2022. április–júniusihoz képest. Az USDA szakértői ugyanakkor a hízóbika termelői árának 32 százalékos és a vágótehén árának 16 százalékos emelkedésére számítanak ugyanekkor. A belső fogyasztás 3 százalékkal, a marhahúsexport 12 százalékkal lehet kevesebb, míg a marhahúsimport közel 4 százalékkal növekedhet.

Az Egyesült Államokban a bika ára 6,10 dollár volt kilónként (hasított hideg súly) 2023 májusában, 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az USA marha- és borjúhúskivitele 9 százalékkal csökkent 2023 január–áprilisában 2022 január–áprilisához képest. Az élő szarvasmarha exportja közel 2,5 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, a fő célpiacra, Kanadába 26 százalékkal több élő állat került. Az USA marha- és borjúhúsbehozatala 2 százalékkal mérséklődött, míg élőszarvasmarha-importja 9 százalékkal nőtt ezzel egy időben.

A szintén nagy termelőnek számító Brazíliában a szarvasmarha ára brazil reálban kifejezve 18 százalékkal csökkent 2023 májusában az előző év azonos hónapjának átlagárához képest. A Brazil Marhahúsexportőrök Szövetségének (ABIEC) adatai szerint Brazília marhahúskivitele 799 ezer tonna volt 2023 január–májusában, ami 9 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Kínába 376 ezer tonna brazil marhahús került, ami 13 százalékkal kevesebb a 2022. január–májusban szállított volumennél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?