Észrevetted, hogy kevesebb van ebből a magyar húsból a hazai boltokban?

Észrevetted, hogy kevesebb van ebből a magyar húsból a hazai boltokban?

agrarszektor.hu
A tavalyi rendkívüli aszály, a takarmány és egyéb inputanyagok ugyancsak drasztikus áremelkedései, az infláció a halászati ágazat szereplőit is igen nehéz helyzetbe hozta. Különösen a vízhiányt szenvedte meg az ágazat. Az idei év azonban kedvezőbb feltételekkel indult, mert volt elegendő csapadék a tavak feltöltéséhez, így a haltermelés is jobb eredményt hozhat a tavalyinál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ha a tavalyi évvel hasonlítjuk össze az idei év kezdetét, akkor jobb helyzetben vannak a haltermelők - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Az időjárás váratlanul „megkönyörült” a haltermelőkön, mert a dunántúli völgyzárógátas halastavak is felteltek vízzel, sőt egyes térségek bőséges csapadékban részesülhettek. Volt olyan tórendszer, ahol többször is kicserélődött a víz, mert olyan bőséges csapadék érkezett a téli, kora tavaszi időszakban. Ami még pozitívum a halászati ágazat számára, hogy az idei takarmánytermések a tavalyinál elérhetőbb áron vásárolhatók, hiszen mintegy 50-60 százalékos áresés következett be a takarmánypiacon (ez persze a szántóföldi növénytermesztőknek, takarmánygyártóknak nem jó hír). Dr. Németh Istvánnal, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke mlondta, hogy mindezek következtében optimistább terméskilátásokkal számolhatnak a haltermelők az év végi lehalászáskor. Az ágazat évtizedek óta küzd a szakképzett munkaerőhiánnyal.

A pozitívumok mellett természetesen negatív folyamatok is nehezítik a gazdálkodást. A bérek, az energia és más fontos költségek tovább növekedtek. Igen nehéz a kétkezi munkára még szakképzetlen munkaerőt találni, mert a vidéki foglalkoztatásban szinte ritkának számít az a munkaerő, aki a halászatban a nyár időszakában jellemző nehéz fizikai munkára is kapható, illetve alkalmas. Ezért a munkáért pedig növekvő béreket kell kifizetni. A szállítási költségek sem csökkentek, és köztudomású, hogy a nyári magas hőmérséklet miatt azonos szállítási kapacitásokkal kevesebb halat tudnak célba juttatni, mint az őszi, téli időszakokban.

Az idei nyári piaci helyzet azonban nem kedvező a haltermelőknek. A magasabb értékesítési árak miatt mérsékeltebb az érdeklődés a hal és haltermékek iránt. A multinacionális cégek a nem ársapkás halból, haltermékekből kisebb mennyiségeket rendelnek. A horgászok a magasabb ár ellenére az elmúlt évekhez hasonló mennyiségű halat vásároltak meg a telepítéseikhez, s ezzel a horgász szervezetek mintegy hatmilliárd forinttal költöttek többet a telepítendő halra. A jelenlegi tóparti árak (ponty esetében) 1600-1700 forint/kilogramm, amit tovább növel a fuvarköltség távolságtól, mennyiségtől függően. Ezek az árak a nyári időszakban elfogadhatóak, ám az őszi időszakban csökkenni fognak, mert a piacon nőni fog a kínálat. A tavalyi ár alá azonban a magas önköltségek miatt nem tudnak menni az ágazati szereplők. Az elnök bízik abban, hogy idén őszre, télre több lesz a hal, mint tavaly. A tavaszi kihelyezések azt sugallják, hogy év végére 30-40 százalékkal több lesz a „termés” a tavalyinál, de előre nem szabad a medve bőrére inni, mert még nyáron, ősszel jöhetnek meglepetések. Ezzel együtt a hazai halellátást teljes mértékben biztosítja az ágazat, de jut még exportra is - közölte a szakember.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?