Elképesztő, ami a Kis-Balaton közelében történik ezekkel az állatokkal

Elképesztő, ami a Kis-Balaton közelében történik ezekkel az állatokkal

MTI
Az elmúlt évek csökkenése után apránként növelni kívánják a Kárpát-medencében őshonos vízibivaly-állomány létszámát a Kis-Balatonhoz közeli kápolnapusztai rezervátumban, ahol az elmúlt hónapokban közel 70 borjú született - mondta el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Bende Zsolt a fás legelőn a gyarapodó állatállományt bemutató sajtótájékoztatón azt mondta: a nemzeti park kiemelt feladata az őshonos háziállatok génmegőrzése és létszámuk gyarapítása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A házibivaly - amelyet a Kis-Balaton térségében egykoron a Festetics-család birtokain nagy számban tartottak - a szürkemarha és a magyar tarka mellett a legelőterületek kezelésében tölt be jelentős szerepet. Az utóbbi években némileg csökkent a kápolnapusztai állatállomány létszáma és ezzel az általuk kezelt terület nagysága, ezért növelni szeretnék a csordát. A területen jelenleg két bika mellett 79 tehén él, amelyeknek augusztus óta már csaknem 70 borja született, a csapadékos időjárásnak köszönhetően jó minőségű legelők révén pedig az állatok is jó kondícióban vannak - jegyezte meg. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az igazgató kifejtette: a Kárpát-medencére jellemző élőhelyek sokfélesége, diverzitása csak akkor őrizhető meg, ha élnek ott legelő állatok, amelyek természetes módon gondoskodnak a változatos talajról, ezzel a növény- és az állatvilág sokszínűségéről is. Szinte elképzelhetetlen, de ezeken a fás legelőkön egy adott területen belül sűrűbb az állat- és növényfajok száma, mint egy esőerdőben. A vízibivalyok, a szürkemarhák és a magyar tarka fajok nemcsak a legelők élővilágát képesek rendben tartani, de az invazív bokrokkal benőtt területeket vagy a már erdővé sűrűsödő részeket is meg tudják törni, visszaalakítva azokat fás legelőkké - mondta el Bende Zsolt.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy a természetes kiválasztódás és a szakemberek szelektálása miatti csökkenés után szeretnék növelni a vízibivalyok létszámát Kápolnapusztán. Apránként, folyamatosan bővítenék nagyjából 120 tehénre az csordát, de közben vizsgálva azt is, hogy miként reagál a növekedésre természeti környezetük. A látogatóhely adatai szerint a tavalyi 33 ezer után idén mintegy 29 ezer vendéget fogadott a bivalyrezervátum, Magyarországon a legnagyobb látogatható bivalycsorda. A mintegy 100 hektáros területen évekkel ezelőtt akadálymentes tanösvényt alakítottak ki, kilátót építettek, de további fejlesztésekkel is szeretnék bővíteni a kínálatot - említette még Bende Zsolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58