Erre a legtöbb kertész nem figyel ősszel: így súlyos károkat is okozhatnak

Erre a legtöbb kertész nem figyel ősszel: így súlyos károkat is okozhatnak

agrarszektor.hu
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére hívja fel a figyelmet. A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ugyanis ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára (téli álmuk akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 fok alá csökken). Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg. Persze nem csak a sünök, más vadállat is megfordulhat a kertünkben, megdézsmálva az őszi csemegéket a kertünkben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Első lépésben lehetőleg ne vasvillával kezdjünk neki a munkának, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat - írja a HelloVidék. Az is segít, ha a halmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bonjuk el. A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra (az összegömbölyödve megemelt állat gyakran szó szerint kigurul a gallyak és levelek közül).

Soha se gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat (2021. január 1-től az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést, így ennek törvényi tilalma általános az egész országban), mert a lángok elől a sünök nem fognak, tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, ezért megégnek. Ha a lombhalom megbontásakor telelő sünt találunk, akkor lehetőség szerint tegyünk vissza rá kellő vastagságú rétegben leveleket és ágakat, vagy a közelben, bokrok takarásában készítsünk egy ilyen növényi halmot, és ez alá tegyük vissza a sünt.

Mivel találkozhatunk még a kertekben?

Sok galibát okoznak a ravaszdi rókák

A róka életmódja és táplálkozása nagyon könnyen alkalmazkodik az emberi környezethez. A kutyáknak és macskáknak kitett eledelre, valamint a nem megfelelően tárolt háztartási hulladékra is rámennek, mivel könnyebb táplálékforrásnak bizonyulnak, mint a vadászat. Olykor pedig az is előfordul, hogy a ház környékén található haszonállatokra is szemet vetnek, és megritkítják a háznál tartott állatállományt. Nem csoda, hiszen az állattenyésztésben található állatok egészségesebbek, mint a vadon élő társaik, ezért rendkívül vonzóak a ragadozók számára. Ha pedig egyszer elkezdik a kerti vadászatot, nehezen állnak le, ezért a megelőző intézkedések bizonyulhatnak a legjobb megoldásnak.

A vaddisznók semmitől nem riadnak meg

Egyre több a vaddisznó a Balaton környékén is, ez alól Balatonalmádi sem kivétel. Nemrég le is videózták, ahogy a város északi részén rohangált egy példány. Éppen ezért a város polgármestere vaddisznócsapdát állíttatott fel, mely segített befogni a jószágot. Nem csoda, hiszen az anyakocák akár veszélyt is jelenthetnek az emberre, főként, ha nem érzik biztonságban a kicsinyeiket. Egy másik eset során egészen egy családi ház udvaráig mereszkedett egy bátor malac. Tűzoltók mentették meg a medencében rekedt vaddisznót Budakeszin. A vad próbált megkapaszkodni, kínjában összevissza rágta a medence szélét. A család hiába próbált segíteni a disznónak, végül szakemberek segítségét kérték.

Az őzek, szarvasok megközelítik a lakott területeket

Nem meglepő már az sem, ha egy őz, vagy szarvascsorda bukkan fel az utakon, kertek közelében. Tavaly a siófoki tűzoltók mentettek meg egy őzbakot. Az állat egy építési területen szorult be a kerítésbe az Ezüstparton a hét közepén. Nem tudni, pontosan hogy került a jószág a kelepcébe, feltételezhetően valami vagy valaki megijesztette, de a kapu zárva volt, így el lett vágva előtte a menekülési útvonal. Riadalmában belegabalyodott a vaskerítésbe.

Idén ismét kerítés ejtett fogságba egy állatot: fém kerítésbe szorult egy őz Pásztón, a Fő utcán. Ahogy a Katasztrófavédelem írta: a helyi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével kiszabadították az állatot, majd visszaállították a kerítést eredeti helyzetébe. Az eset során az őz nem szenvedett sérülést, kiszabadítását követően elszaladt a helyszínről.

Aranyos apróságok is betévednek a kertbe

Ha nyáron nem is, ősszel mindenképp megfordulnak a kertünkben olyan apró, vadon élő állatok, mint a mókusok, sünök vagy az itthon telelő madarak. Ha nem bánjuk, hogy nálunk húzzák meg magukat, akkor elég néhány kisebb figyelmesség és máris otthonosabbá tehetjük számukra környezetet. Mire érdemes figyelni?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02