Újabb országban jelent meg a fertőző állatbetegség: gyorsan terjed a vírus

Újabb országban jelent meg a fertőző állatbetegség: gyorsan terjed a vírus

agrarszektor.hu
Mexikó bejelentette a magas patogenitású H5N1-es madárinfluenza idei első kitörését az országban egy baromfifarmon - közölte az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH), alig egy hónappal azután, hogy Mexikó a betegségtől mentesnek nyilvánította magát. A mexikói állambiztonsági hivatal felszólította a helyi gazdákat, hogy a nemzeti baromfitermelés védelme érdekében erősítsék meg a gazdaságaikban a biológiai biztonsági intézkedéseket, és azonnal jelezzék, ha az állataiknál rendellenességet észlelnek. Aggodalomra ad azonban okot, hogy az elmúlt hónapokban a világ más részein, Oroszországban, Dél-Afrikában és Kelet-Európában is a vírus megjelenéséről számoltak be.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Mexikó északnyugati részén található Sonora államban észlelték idén először a madárinfluenza megjelenését egy baromfifarmon. A járvány a 90 ezer tojótyúkból álló állományból 15 ezret elpusztított, a többi madarat pedig levágták - közölte a párizsi székhelyű WOAH a mexikói hatóságokra hivatkozva. Közölték, a magas patogenitású H5N1-es madárinfluenza idei szezonbeli első kitörését jelentették a Cajeme település egyik baromfitenyésztő egységéből. Hangsúlyozták, a vírus a hús- vagy tojásfogyasztás során nem veszélyes az emberre.

A mexikói mezőgazdasági minisztérium szerdán közleményben közölte, hogy karantén van érvényben annak érdekében, hogy megakadályozzák a kór terjedését, ugyanakkor elmondták azt is, hogy a betegséget egy három kilométerre lévő, 54 ezer madarat tartó másik farmon is kimutatták, ahol a fertőtlenítés folyamatban van - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mexikó a világ 10 legnagyobb csirkehústermelője közé tartozik, ám az amerikai GAIN ügynökség szerint a csirkehúsának csak kevesebb mint az 1 százalékát exportálja. Azonban a rendkívül fertőző vírus terjedése aggodalomra ad okot a kormányoknak és a baromfiiparnak egyaránt, a korábbi évek madárinfluenza okozta pusztítása ugyanis világszerte gondokat okozott az ellátásban, illetve növelte az élelmiszerárakat is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mexikói állambiztonsági hatóságok a október elején megerősítették a H5N1 madárinfluenza első vadon élő madárnál észlelt megjelenését azt követően, hogy vírusmentesnek nyilvánították az ország baromfitelepeit. Ez utóbbi azt követően történt, hogy Mexikó tavaly nagyszabású madároltási kampányt indított a magas kockázatú területeken, köztük Sonorában, hogy megakadályozzák a H5N1 vírus terjedését. Arról jelenleg is folynak a vizsgálatok, hogy a 2022-ben alkalmazott vakcina hatékony-e a 2023-ban behurcolt vírussal szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?