Fontos hírek érkeztek az itthon kapható halakról: ezt jó, ha mindenki tudja

Fontos hírek érkeztek az itthon kapható halakról: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiváló minőségű, magyar halakkal készülnek a karácsonyi szezonra a hazai haltermelők. Az ünnepi kínálat sztárja ebben az évben is a ponty lesz, amely még mindig a magyarok kedvenc halfajának számít - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által tartott közös sajtótájékoztatón.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt évi súlyos aszály után idén kegyesebb volt az időjárás a hazai halászati ágazathoz. A sok csapadék megfelelő feltételeket teremtett a sikeres termeléshez: az ágazat szereplői üzemvízszintig fel tudták tölteni a halastavakat, ennek köszönhetően megfelelő életfeltételeket tudtak biztosítani a halak számára. A takarmányárak csökkenése pozitívan hatott a termelés költségeinek mérséklésére. Ugyanakkor mivel az aratásig a legtöbb tógazdaság a múlt évben megvásárolt drága takarmányt használta fel, a takarmányárak csökkenése leginkább a jövő évben fog érvényesülni a hal árában.

Ennek ellenére jó hírrel szolgáltak a fogyasztóknak a haltermelők a NAK, a MA-HAL, valamint a MOHOSZ által szervezett közös sajtótájékoztatón: a karácsonyi hal ára a tavalyi árakhoz képest alacsonyabb szintre kerülhet az idén. Az élő ponty kilójáért 1790-2300 forintos árat kérhetnek majd el a kereskedők, az élő harcsa ára pedig 4000 forint körül fog mozogni. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is széles kínálatból válogathatnak a vásárlók, az élő halak mellett feldolgozott formában is - patkó, filé, csont, belsőség - megtalálható lesz a magyar hal az árusoknál. Az alacsonyabb árak miatt várhatóan bátrabban választanak majd a kiváló minőségű, egészséges magyar halak közül a vásárlók.

A karácsonyi szezon december elején indul, ekkortól kezdik meg a tógazdaságok a halak értékesítését a lakosság felé. A szezon kedvence minden bizonnyal idén is a ponty lesz, ugyanakkor a többi fajból is széles kínálattal várják a fogyasztókat a tógazdaságok. Bár a hazai halfogyasztás évről évre emelkedik, a legnagyobb mennyiség így is a karácsonyi időszakra koncentrálódik. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kimutatása szerint Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás 2021-ben 6,52 kg volt, ami lényegesen alacsonyabb az EU többi tagországáénál (2020-ban az EU-átlag kb. 23,3 kg volt). Bőven van tehát tere a fogyasztás növelésének hazánkban.

Magyarország szerencsés helyzetben van, ideális földrajzi elhelyezkedése révén biztosítani tudja a fogyasztók részére a kitűnő minőségű édesvízi halakat. Sőt, mivel a haltermelők a hazai keresletet meghaladó mennyiségű halat állítanak elő, az exportigényeket is kitudják elégíteni. A külpiacokon nagy kereslet mutatkozik a pontyra és a ragadozókra (süllő, harcsa) is. A legtöbb halat a szomszédos országokba szállítják, de Csehország és Lengyelország irányából is van igény a magyar halra. Mindemellett a tógazdaságok aktív szerepet töltenek be a természetes vizek halutánpótlásában is.

Rendkívül megerősödött a hazai horgászpiac az elmúlt években. Hazánkban összesen 157 443 hektár horgászati célú kezelésben lévő vízterület van, amelyből a MOHOSZ szervezeti rendszerébe 134 831 hektár tartozik. Az elmúlt évekhez képest 2023-ban a MOHOSZ több támogatási programot indított, jelentős összegekkel hozzájárulva a horgászati célú vízterületek haltelepítési költségeihez, mely támogatási programok az igényeknek megfelelően jelentősen átalakítják horgászvizeink telepítési szerkezetét. A MOHOSZ rendszerébe tartozó szervezetek által telepített halmennyiség 2022. évben összesen 4 149 tonna, a horgászok által kifogott halmennyiség 4 478,3 tonna (ebből ponty 2 980,1 tonna) volt. A fenntarthatóság miatt fontos a folyamatos telepítés, hiszen hazánkban több mint 800 ezer regisztrált horgász van. Mivel a hal egészséges étel, fontos kiemelni, hogy a horgászok által kifogott és elfogyasztott hal jelentős mértékben hozzájárul az egészséges étrendhez, illetve a telepítési transzferen keresztül folyamatosan erősíti a haltermelés lehetőségeit is.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?