Eldurvult a helyzet a horvátoknál: tömegével ölik az egészséges sertéseket

Eldurvult a helyzet a horvátoknál: tömegével ölik az egészséges sertéseket

MTI
Tizenöt nap után befejeződött a sertéspestisjárvány megfékezését célzó kormányintézkedések elleni gazdatüntetés Horvátországban - jelentette be csütörtökön Tomislav Pokrovac, a demonstráció vezetője. A tiltakozók azt követelték a kormánytól, hogy azonnal vessen véget az egészséges sertések elpusztításának, és tegye lehetővé az egészséges sertések kereskedelmét és a hagyományos módon történő disznóvágást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Pokrovac elmondta: a minisztériummal tartott szerdai találkozón sikerült több pontban egyeztetniük, kivéve a disznóvágást, amelyről csak december 15-én születik döntés. Ugyanakkor ígéretet kaptak arra, hogy az egészséges sertésállományt nem kell elpusztítani - hangsúlyozta. Hozzátette: amennyiben a megállapodást nem hajtja végre a tárca, újév után újra tüntetéseket szerveznek, és ismét traktorokkal vonulnak az utakra.

Horvátország június 23-án jelentette először az EU-tagországoknak, hogy a házisertés-állományban is igazolták az ASP vírus jelenlétét, majd rövid idő alatt több tucat járványgócot azonosítottak. Az országban eddig közel 30 ezer sertést pusztítottak el. Továbbra is a kelet-horvátországi Vukovár-Szerémség megyében a legrosszabb a helyzet, de a járvány a szlavóniai megyékre is kiterjedt. A korlátozás alatt álló körzetekben még saját használatra sem szabad sertést vágni, továbbá tilos az élőállat, a hús, illetve húskészítmények zónán kívülre szállítása.

A bezárt telepeken legkorábban 2025-ben lesz lehetséges az újbóli tenyésztés, emiatt sok gazdálkodó döntött úgy, hogy felhagy a sertéstartással. A horvát kormány 7,5 millió eurónyi támogatást nyújt azoknak a gazdálkodóknak, akiknek a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében el kellett pusztítaniuk sertésállományukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02