Kész, vége? Tényleg eltűnhetnek ezek az állatok Magyarországról?

Kész, vége? Tényleg eltűnhetnek ezek az állatok Magyarországról?

agrarszektor.hu
Valósággal felrobbantotta az internetet az a vadmacska, amit még tavaly novemberben kaptak lencsevégre a Börzsönyben. Az egyed 2022. szeptember 26-án jelent meg először a nemzeti park kamerái előtt, azóta is gyakran látni. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Továbbra is jól érzi magát az elkerített területen élő, fokozottan védett vadmacska - írta posztjában még korábban a Duna-Ipoly Nemzeti Park. A videóban szereplő állat csak egy a sok közül, a Börzsönyben megközelítőleg 30 egyed lehet, de ez csak egy közelítő becslés.

A kameracsapdázás helyszínén két elkülöníthető egyed jelenléte volt megfigyelhető, valamint két kölyök is nevelkedett nyáron a területen. A kameracsapdával történő észlelésekből nem tudunk egyértelmű számot mondani, de azt tudjuk, hogy stabil szaporodó állomány található a hegység területén

- kezdte a HelloVidéknek a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hazai állományról nehéz számokban beszélni. Az első állományfelmérés 1987-ben történt, melynek célja a hazai elterjedési területének meghatározása volt. Stabil populáció található a Bakonytól a Zempléni-hegységig, a Tiszántúlon és a Vajdaság területén.

Miben más egy vadmacska a házi macskától?

Az avatatlan szemek könnyen összekeverik a vadmacskákat a cirmos házi macskákkal. A vadmacskára jellemző tulajdonságok a következőek: a tarkón található jellegzetes, 4 vonalból kirajzolódó minta, amely a házi macskáknál általában párhuzamos vonalként jelentkezik. A vadmacska színe általában szürkés, vagy sárgásbarnás.

A testén 8-11 sötét testcsík található, mellső mancsán hangsúlyos 2 szalaggal, hátsó lábain 4-7 erős fekete lábszalag. Nagyon jellegzetes a vadmacska farkának mintázata is, forrástól függően eltérő a megengedett szám, de alapvetően maximum 5-8 teljesen zárt farok gyűrűvel rendelkezik, amelyek világosan elkülönülnek egymástól

- magyarázták.

A farok lekerekített bunkóban végződik. A 4 sötét homlokcsík a tarkó után egy háti vonalban egyesül, amely nem éri el a farok gyűrűket. Egy különálló és két összekapcsolódó fekete pofacsík található a vadmacskák fején. Talppárnáik feketék. Előfordulhatnak a bundájukban kisméretű fehér foltok a köldöknél, a torkon, vagy a mellkason. Jellegzetes a vörösesbarna ágyékszőrzet, amely a combok belső felére és a faroktőre is felfut. Az vadmacskák orra általában rózsaszín, szemeik sárgák.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vadmacska javarészt éjszaka aktív, ragadozó állat. A nappalokat igyekszik takarásban tölteni, egy arra alkalmas búvóhelyen. Ilyenek lehetnek a faodvak, sziklaüregek, magas fák ágai, esetleg farakások is. Jellemzően a rókák által nem használt kotorékot veszi birtokba.

A vadmacskák magányosan élnek, a kandúrok csak a szaporodási időszakuk során keresik fel a nőstényeket. Mozgáskörzetük mérete változó, 100-500 hektár közé tehető, a hímeké valamivel nagyobb, mint a nőstényeké. Évszaktól függően változó intenzitással használják mozgáskörzetüket, leggyakrabban használt részüket magterületnek hívják. Ezen a területen belül vadásznak a leggyakrabban. A mozgáskörzetük szélét közösen használhatják a szomszédos vadmacskákkal, azonban ezt egymástól eltérő időben teszik. A nőstények szigorúbban tartják a területük határait

- húzták alá.

Területük hatásait vizelettel és ürülékükkel jelölik, bár ez inkább a magterületen belül jellemző. A házi macskákhoz hasonlóan sokszor elássák az űrüléküket. A kandúrok között előfordulhatnak úgynevezett nomád életmódot folytató egyedek, akik nem tartanak saját mozgáskörzetet, hanem több körzeten belül mozognak. A vadmacskák nem számítanak territoriálisnak, azonban a mozgáskörzetek térben és időben is elkülönülnek. A szomszéd területen levő vadmacskák csak akkor használják más macska területeit, amikor a házigazda mozgáskörzetének egy másik részén tartózkodik.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vadmacskák javarész kisemlősöket fogyasztanak.Táplálékuk között szerepelnek még madarak és hasonló méretű más élőlények (pl. halak, hüllők, ízeltlábúak)

- emelték ki.

Párzási időszakuk februártól márciusig tart. A pár hetes udvarlás hangos, a kandúr zajos rekedtes „énekkel” hívja magára a nőstények figyelmét. A 60 napos vemhességi idő után a vadmacskák 3-4 kölyköt hoznak a világra. Évente egyszer ivarzanak, azonban az első alom elpusztulása esetén vállalhatnak még egy almot.

Óriási veszély fenyegeti őket

Európában sokfelé veszélyeztetettnek számít, Magyarországon fokozottan védett. A hazai állomány csökkenésének elsődleges okai az élőhely degradációja és feldarabolódása, valamint a házi macskák közelsége. A házi macskák által terjesztett betegségek legalább olyan veszélyesek a fajra nézve, mint a házi macskákkal történő hibridizáció, a faj genetikai felhígulása. Emellett a házi macskák versenytársat jelentenek a megmaradt területekért és táplálékforrásokért is. Súlyos veszélyt jelentenek a vadmacskákra még az erdőhálózatokon átvezető utak.

Kiemelten fontos a tiszta genetikai állományok fenntartása és felkutatása. Ennek érdekében nagyon fontos a felelős macskatartás elősegítése, a házi macskák távol tartása a természetes területektől. A vadmacskák nehezen tűrik az erdő bolygatását

- zárták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02