Pusztulnak a halak a magyar víztározóban: megvan, mi állhat a háttérben

Pusztulnak a halak a magyar víztározóban: megvan, mi állhat a háttérben

agrarszektor.hu
A téli szezonban a Pátkai-víztározóból töltik fel a Velencei-tavat, ez azonban nem mindenkinek kedvez. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság dokumentuma szerint ugyanis bár a vízminőség javult 2022-höz képest, de egyben jelezték a halpusztulás tényét a Pátkai-víztározóban. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság dokumentumában az egyik fontos megállapítás, hogy a tározóban lévő algák gyorsan pusztultak a lehűlő vízben, ám oxigéntermelésük kiesése és a tározó magas szervesanyag tartalma miatt a lebontó folyamatok kerültek túlsúlyba, amelynek következményei már a halállományt is befolyásolták, ugyanis a tározóban oxigénhiány alakult ki - írja a feol.hu. A 2022 december 19-i vízeresztés tehát alaposan lecsökkent klorofill tartalom mellett, de oxigénhiányos állapotban kezdődhetett meg.

A legfrissebb, január 2-i teszt során a Zámolyi- és a Pátkai-tározó elfolyó vizét, a Császár-víz torkolati szakaszát, illetve a Velencei-tóban kialakuló vízminőség változásokat a korábbi tapasztalatok alapján a tó nyugati területein négy ponton mintázták. A jelentésben az áll, hogy a tározóban mostanra megnőtt a klorofill koncentráció, az oxigénhiány is elmúlt, mégis jelennek meg az újabb s újabb haltetemek. A gond az, hogy ezek az értékek erősen ingadoznak.

A Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége (HOFESZ) társadalmi elnöke, Nagy Attila a lapnak elmondta: szerintük nem volt előnyös lépés ismét kiengedni a vizet a tározóból, amely korábban sem volt alkalmas a lehalászásra. Így nem tudták menteni a még meglévő állományt, bevallása szerint a halpusztulást már korábban megjósolták. Adott víztérfogathoz nagyon jelentős halállomány volt a tározóban. A nagy víztérben kialakult egy olyan halállomány, amelynek az itteni élet komfortos volt, ám ugyanez a mennyiségű hal az egyharmad mennyiségű vízben nem tudja jól érezni magát.

Ellenben a Velencei-tó most „egész jó irányba halad"

- vélekedik a szövetség megyei elnöke. Közölte, a tavalyi évet a ponty és a kárász élte túl a tóban, a ragadozó állomány azonban visszaszorult, a halállománynak tehát most nagy problémája nincs a Velencei-tóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?