Ne legyen ismét borzárjegy

agrarszektor.hu
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) nem támogatja a borzárjegy ismételt bevezetését, mivel - több borvidék határozott kezdeményezésére - elzárkózik minden olyan javaslat támogatásától, mely a tisztességes termelők adminisztratív terheinek további növelése révén kíván megoldást találni a borellenőrzés problémáira - áll a szervezet közleményében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közelmúltban néhány mértékadó borász nyilatkozata alapján felröppent a borzárjegy ismételt bevezetésének gondolata.

A szakmai szervezet szerint a borzárjegy korábban sem töltötte be a tőle várt funkciókat, költségei és hozzá kapcsolódó adminisztratív terhek messze nem álltak arányban az eredményekkel. A zárjegyezést javaslók nem tudják - vagy nem akarják tudni -, hogy a jövedéki törvény célja a központi költségvetés feladatainak ellátásához szükséges bevételek biztosítása és nem a hamisítás ellen küzdelem.

A borzárjegy használat során szerzett tapasztalatok alapján a zárjegynek semmilyen kapcsolata nincs a termék minőségével, feltételezi ugyanakkor a jövedéki adó létét és legfeljebb a zárjegy igénylőjének visszaazonosítására alkalmas. Továbbá előállítása drágább, mint egy minőségtanúsító jegyé "és legfeljebb a felhasználó folyamatos bírságolásának lehetőségét biztosítja". Így alkalmatlan a tévesen neki szánt feladatok ellátására - szögezi le a HNT.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa ugyanakkor egyetért a szőlő-bor termékpálya áttekinthetővé tételét szolgáló kezdeményezésekkel. Javasolja a borellenőrző hatóság és a NAV hatékonyabb együttműködését.

A borászok a forgalomba hozatali járulékon keresztül éves szinten több mint 400 millió forint termelői befizetéssel finanszírozzák az EU átlagot meghaladó minősítési díjakból származó befizetésen felül a borellenőrzés rendszerét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?