Közmunkaprogram: magánerdőben dolgoznak segély helyett

agrarszektor.hu
Közmunkaprogram indult a magánerdőkben, a Nemzetgazdasági Minisztérium 710 millió forintos támogatásával mintegy 800 állástalan ember jutott munkalehetőséghez - jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár múlthéten.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tárca márciusban 1,5 milliárd forint összegű támogatásra írt ki pályázati lehetőséget az erdőtulajdonosoknak, akik közül 64-en, 802 közmunkás hat és kilenc hónapos, 8 órás foglalkoztatásához 710 millió forint összegű támogatást kaptak - mondta az államtitkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen az MTI-nek.


Hozzátette: a pályázóknak 10 százalékos önerőt kellett biztosítani a közmunkához, így a magánerdőkben közel 800 millió forint értékű foglalkoztatás valósul meg a következő hónapokban. Az alkalmazott állástalanok minimálbért, vagy - képzettség esetén - szakmunkás minimálbért kapnak a közmunkáért.


A magánerdőkben rendbe teszik a közlekedési-, sétáló- és turistautakat, a pihenőpadokat, illetve tanösvényeket, valamint vágástakarítást, gyommentesítést végeznek. Felszámolják az esetleges illegális hulladéklerakókat, illetve bekapcsolódnak a telepítési munkálatokba is. Emellett szakmai képzésbe is bekapcsolódhatnak, fakitermelői, vagy motorfűrész-kezelői végzettséget szerezhetnek.


Czomba Sándor elmondta: az első ízben indított közmunkaprogram tapasztalatainak levonása után elképzelhető, hogy a 1,5 milliárdos keret megmaradt részét, mintegy 800 millió forintot - új pályázat alapján - további foglalkoztatási programokra használják majd fel a magánerdőkben.


A jövő héten további 1.700 munkanélküli alkalmazásával a vízügyi igazgatóságoknál és a vízügyi társulásoknál indítanak közmunkaprogramot.


A kormány a nyáron új programok indításával kapcsolatban is határozatot hoz, hogy minél több állástalan ember juthasson munkához, a segély helyett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?