Honnan szedjünk gombát?

agrarszektor.hu
Itt a gombaszezon, a csapadékos idő különösen kedvező, lehet menni az erdőbe gyűjteni, de vajon minden gombát le szabad szedni? Mik a szabályok?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sokat esik az utóbbi időben az eső, ez igencsak kedvező feltételeket biztosít a gombáknak: sokan indulnak az erdőbe gombászni. Ebben az időszakban az őzlábgombának, a rókagombának, a vargányának és a rókagombának van fő szezonja, mondja Várhidy Zsuzsanna a székesfehérvári gombászok baráti körének vezetője, aki hozzáteszi, hogy ha a héten is marad a csapadékos idő, termékeny időszakra számíthatunk.

Hiába jó szórakozás, kikapcsolódás a gombászás, ennek is vannak betartandó szabályai, így nem szedhetünk le minden gombát következmények nélkül. A gombászás szabályairól Dravecz Tibor, a baráti kör nyugalmazott vezetője értekezik bővebben 'A gombagyűjtés lehetőségei és szabályai' című friss tanulmányában. A legfőbb szabály, hogy minden gomba annak a tulajdonát képezi, akié maga az erdő is, amiben található,e szerint pedig lehet magántulajdon vagy az állam tulajdona is. Ha erre vonatkozó tiltó táblát látunk az erdőben, tilos leszedni a gombát.

Magánerdőkben magától értetődően nem szabad gombászni, az állami erdőket viszont védi az erdőtörvény, ami szerint például engedély nélkül csak az egyéni szükségletnek megfelelő mennyiség, azaz maximum személyenként 2 kilogramm gomba gyűjthető be naponta. Az így szedett gomba kereskedelmi forgalomba nem hozható. Aki ezt megszegi, bírsággal kell számolnia. Emellett maga a leszedés is hozzáértően kell, hogy történjen, a környezet különösebb károsítása nélkül: a talajon termőket a bázisuk alatt kell elvágni, a fán termőket egyszerűen le kell vágni. A föld alatt termőknél további, szigorúbb szabályokra lehet számítani, korlátozottan gyűjthetők - írja az fmh.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?