Másfél millió magyar ivóvize arzénnal szennyezett

agrarszektor.hu
120-130 milliárd forintba kerül a magyarországi, arzénnel szennyezett ivóvizű települések megtisztítása, ezért a kormányzat uniós források lehívását kezdeményezi - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára szerdán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon jelenleg mintegy 1,2-1,5 millió ember él olyan településen, ahol arzénnel szennyezett az ivóvíz. 400 olyan település van, ahol arzénes a víz, és további 420, ahol az arzénon túl más anyagok is szennyezik az ivóvizet.

Illés Zoltán a Magyar Víztisztító Konzorcium fórumán hangsúlyozta, hogy mivel Magyarország nem tudott megfelelni az EU víz irányelveinek 2009 végig, halasztást kért, a beruházások befejezésének új dátuma pedig várhatóan 2015. június 30.

Mivel az érintett önkormányzatok nem tudták vállalni a szükséges önerő kigazdálkodását, az állam átvállalta ezt. Illés hozzátette, azon technológiák igénybevételét szorgalmazzák, amelyek megvalósításával a haszon az országban marad, az uniós előírásoknak pedig mindenben eleget kell tenni. Ez alapján a korábban engedélyezett literenkénti 50 mikrogramm helyett az ivóvíz arzéntartalmát 10mikorgramm /literre kell csökkenteni.

Fontos tudni, hogy hazánkban az ivóvíz arzénszennyeződése természetes eredetű: a szervetlen vegyületek a mélységi kőzetekből kerülnek elő, azonban a vizsgálatok szerint ezek is károsak az egészségre, illetve rákkeltő hatásúak - számol be a agrarhirek.hu

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?