Magyar Duna-stratégiát sürget Tabajdi Csaba

agrarszektor.hu
Magyar Duna-stratégia elkészítését sürgette csütörtökön Tabajdi Csaba, a magyar szocialista európai parlamenti (EP-) delegáció vezetője csütörtökön az uniós Duna-stratégiáról folytatott vitában Strasbourgban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tabajdi szerint a Duna-stratégia, amely a magyar uniós elnökség kezdeményezése volt, valódi közép-európai siker lehet. A képviselő kifejtette: önmagában már az is eredmény, hogy a stratégia összefogásra készteti a közép-európai országokat a gazdaság, a fejlesztéspolitika, a közlekedés, az energetika és a környezetvédelem terén. "Magyarország azonban csak akkor tud ebből profitálni, ha kidolgozza saját Duna-stratégiáját, és eldönti végre, milyen célokra kívánja hasznosítani a folyót" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

A szocialista képviselő felszólalásában kiemelte a Duna hajózhatóságának, és öntözési célú hasznosításának lehetőségét. A folyó-menti országok elsőrangú érdeke a hajózhatóság javítása - szögezte le Tabajdi, aki úgy vélekedett, hogy Magyarország számára is fontos lenne, hogy csatlakozzon az Európai Bizottság által kidolgozott, a folyó hajózhatóságáról szóló nyilatkozathoz, és felhasználja az Európai Unió által e célra biztosított 21 milliárd forintot. Az EP-képviselő ugyanakkor kijelentette, hogy a hajózhatóság javítását szolgáló beruházásoknak a lehető legkisebb beavatkozás mellett kell megvalósulniuk. Tabajdi Csaba úgy látja: "fontos lenne, hogy a javuló dunai közlekedési lehetőségeket ne csak a tranzit-, de a belföldi szállítmányozásban is kihasználjuk". A szocialista politikus kifejtette, hogy a korábban, a szocialista kormányok kezdeményezésére több magyarországi szakmai szervezet, dolgozott ki szakmai javaslatot a Duna hajózhatóságának javítására.

"A jelenlegi magyar kormány sajnálatos módon ezt a szakmai programot semmibe veszi, és elzárkózik a Duna közlekedési fejlesztésétől. Ez súlyos hiba, ugyanis a folyó gazdasági hasznosításával és környezeti állapotának megőrzésével kapcsolatos érdekek összehangolhatóak lennének" - mondta a vitában a politikus. Tabajdi szerint a Duna a magyar mezőgazdaság fejlődésében is kulcsszerepet játszhat. A szocialista képviselő rámutatott: Magyarországon kifejezetten alacsony az öntözött mezőgazdasági területek aránya, mindössze a teljes mezőgazdasági terület 1-2 százaléka. Más országokkal összehasonlítva viszont a magyar vízkészlet bőséges, ezért lehetőség lenne az öntözés bővítésére. "A modern, takarékos öntözőrendszerek telepítését 2014-től a Közös Agrárpolitika keretében elérhető vidékfejlesztési támogatások is segítik" - zárta felszólalását a szocialista EP képviselő.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?