A piac harmadát teszik ki a pancsolt borok

agrarszektor.hu
A Figyelő cikke szerint a tablettás módszer ugyan már a múlté, mégis sokan próbálkoznak meg időről-időre meg nem engedett módszerekkel. A szakma szerint az áfával történő trükközés és az eredethamisítás a legjellemzőbb csalási formák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Borászati Igazgatóságának laboratóriuma a tavalyi évben 13 ezer borászati terméket vizsgált, melyek közül 477 tétellel kapcsolatban emelt kifogást és 22 esetben indított eljárást nem megfelelő alkoholeredet miatt. Azaz a kizárólagosan megengedett szőlő helyett répa- vagy gyümölcscukrot használtak a hamisítók, az olcsó almabor az egyik legnépszerűbb helyettesítő anyag volt. A klasszikus tablettás borgyártásnak a bor jövedéki termékké válása, illetve a borászati hatóság vizsgálati jogkörének kibővítése és a származási bizonyítványok bevezetése vetett véget. Ebben az értelemben klasszikus borhamisításról már nem beszélhetünk, de a pancsolás egyre finomodó módszerekkel tovább él, igaz nem ez a vezető visszaélési mód.

Az egyik leggyakrabban előforduló visszaélési forma a hamis termékmegjelölés, amikor a jellemzően olasz import bort magyarként tüntetik fel, ugyanakkor nagyobb gondot okoz a számlanélküli értékesítés, amit már 40-50 százalék körülire becsülnek. A trükköző borászatok egyre nagyobb mértékben importálnak olcsó alapbort az Unió területéről, néhány fiktív cégen átfuttatva a szállítmányt gyakorlatilag ki tudnak bújni az áfa fizetés kötelezettsége alól, azaz olcsóbban tudja értékesíteni azt, növelve a magyar termelők értékesítési problémáit. Utóbbiak közül sokan vágatták ki emiatt, az erre felvehető támogatást kihasználva ültetvényeiket, miközben az importra alapozó feldolgozók tovább nőnek. A behozatalból a hazainak látszó bort gyakran fantomcégek állítják elő, hogy számlázni tudjanak az áfa-visszaigényléshez. Az ügylethez a számlákat és a származási bizonyítványokat a közvetítő cég a kistermelőktől szokta megvásárolni, bor nélkül. Szemléletes példával, ha adott gazdának csak 100 hektó bora termett abban az évben, miközben a környéken ugyanakkora területről másnak 130, akkor a hegybírótól a meg nem lévő 30 hektoliter után is kikéri a származási bizonyítványt, és eladja literenként 5-6 forintért egy ügyeskedő borásznak. Ez a magyarázata, ha a Kecskemét környéki szőlőtermelők még katasztrófa, például jégverés esetén sem nagyon szoktak jelentkezni az állami kártérítésért, mert többet kapnak az okmányokért.

A Figyelő cikke szerint szakmai körökben tudják, de legalábbis sejtik a csalók kilétét, így adódik a kérdés, miért nem veti ki őket magából a szakma? Keresztury Éva, a Hilltop Neszmély kereskedelmi igazgatója szerint a tisztességes termelők kicsik, míg a pancsolók jellemzően nagyok, sok pénzük van és a szakmai szervezetekben is tagok, a széttagolt érdekképviseleti rendszer így nem képes egységesen fellépni ellenük.

(Figyelő)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?