Kettős szorításban vergődnek a tejipari cégek

agrarszektor.hu
A durva alapanyag drágulást nem hajlandók megfizetni a fogyasztók, de húzna az export.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kutyaszorítóba kerültek a hazai tejfeldolgozók, mivel a felvásárlásoknál rendkívül magas tejexport-árakkal kell felvenniük a versenyt, miközben ezt a feldolgozott termékek áraiban nem tudják ugyanilyen mértékben érvényesíteni. A K&H szerint ugyanakkor az állattenyésztési ágazatok stabilizálódhatnak, mivel látványosan csökkennek a gabonaárak.

Novemberben a gabonafélék jelentős árcsökkenése miatt nagymértékben mérséklődtek a mezőgazdasági árak - állapította meg a legfrissebb KSH-adatokra hivatkozva közleményében Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztályának vezetője. Ez a takarmányárak csökkenésén keresztül pozitív hatással van az állattenyésztőkre, így immár az állattenyésztési ágazatok jövedelmezősége is stabilitást mutat. Idén a kedvező hazai és uniós források jó lehetőséget nyújtanak az ágazat számára az eddig elmaradt korszerűsítések, hosszú távú fejlesztések megvalósításához.

Novemberben 14,6 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági árak, leginkább a növényi termékek - ezen belül is főként a gabonafélék - árcsökkenése következtében. Az élőállatok és állati termékek árai eközben csupán 0,9 %-kal mérséklődtek, mivel a takarmányárak csökkenésének pozitív hatása késleltetve, 2013 év végén jelentkezett a magyar állattenyésztőknél. A takarmányárak alacsony szintjének és az állati termékek stabil felvásárlási árának köszönhetően az állattenyésztési ágazatok jövedelmezősége jelenleg stabilitást mutat.

Az ágazat jelenlegi egyik legégetőbb problémáját az jelenti, hogy a tejárak esetében a magyar feldolgozóknak a távol-keleti országok nagymértékű keresletnövekedése miatt rendkívül magas nyers tej exportárakkal kell felvenniük a versenyt, miközben ezt a feldolgozott termékek áraiban nem tudják ugyanilyen mértékben érvényesíteni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg az exportárak 2012-2013 között közel 20 %-kal emelkedtek, addig a folyadéktej feldolgozói értékesíti árai 12-13 %-kal, fogyasztói árai pedig például a dobozos tej esetén alig 1%-kal emelkedtek - emelte ki Tresó István.

A tavalyi év pénzügyi elszámolása ugyan még nem zárult le, így nem látható pontosan, hogyan teljesített az ágazat, az idei év azonban pénzügyi szempontból mindenképpen kedvezőnek tűnik, hiszen a Magyarország számára megítélt 725 millió eurós európai uniós forrás és a Növekedési Hitelprogram második szakaszának 2000 milliárd forintos keretösszege kedvező lehetőséget biztosít az ágazat számára az eddig elmaradt korszerűsítésekhez és a hosszú távú fejlesztések megvalósításához - hangsúlyozta a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?