Hatalmas pofon az olcsó tejnek

agrarszektor.hu
A nagy multi is behódolt a tejlobbinak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Felvette tagjai sorába az Auchan Magyarország Kft.-t a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, amely eddig elsősorban a termelőket és a feldolgozókat képviselte. A lépés azért nagy jelentőségű, mert a terméktanács korábban többször is támadta az áruházláncot tisztességtelen piaci magatartás gyanúja miatt, az olcsó külföldi UHT-tejek miatt pedig nem is olyan régen fel is jelentette. Így a tagfelvétel most egyfajta békekötésként értelmezhető a külföldi tulajdonú Auchan és a hazai termelők, feldolgozók között. Kérdés, hogy ennek nyomán a fogyasztóknak le kell-e majd mondaniuk az olcsó imorttejekről?

A terméktanács január 31-én vette fel tagjai közé az Auchant, illetve ezzel párhuzamosan az üzletlánccal együttműködési megállapodást is kötött, amelyet Istvánfalvi Miklós, a terméktanács elnöke és Dominique Ducoux, az Auchan vezérigazgatója írt alá.

Azért kezdeményeztük a Tej Terméktanáccsal az együttműködési megállapodás aláírását, hogy folyamatosan biztosítsuk a hazai, kiváló minőségű tejet áruházainkban - fogalmazott Dominique Ducoux, hozzátéve, hogy e megállapodással ismét a hazai vállalkozások pozícióit erősítik.

A terméktanács a mostani tagfelvételt első lépésnek tekinti, mivel számos más kiskereskedelmi vállalat is jelezte tagfelvételi igényét - áll a szakmai szervezet közleményében. Ezért azt remélik, hogy a termékpálya teljes vertikumát (a termelőket, a feldolgozókat és a kereskedőket) reprezentatív módon képviselhetik a jövőben.

A mostani megállapodásban a terméktanács és az Auchan közös célokat fogalmazott meg, illetve együttműködést határoztak el olyan témakörökben, amelyekben egyértelmű a piaci szereplők érdekközössége, de ezen túlmenően a két szervezet néhány pontban konkrét vállalásokat is tett. A megállapodás részletes szövege a terméktanács honlapján található meg.

A terméktanács azt reméli, hogy a megállapodás, illetve a tagfelvétel példaértékű lehet más kereskedelmi piaci szereplők, illetve az egész élelmiszergazdaság számára. Ettől a lépéstől ugyanis azt várják, hogy a piaci szervezettség jelentősen javul, a konzultációs és az együttműködési lehetőségek szélesednek. Így - a hazai fogyasztók érdekeit is szem előtt tartva - jelentősen javulhat a tejágazatban dolgozó vállalkozás helyzete, illetve a termékpályán felmerülő problémákat könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban oldatják majd meg.

Az utóbbi időszak eseményei ugyanakkor azt bizonyítják, hogy nem volt mindig ilyen felhőtlen a viszony a terméktanács és az Auchan között. A szervezet az elmúlt években több bejelentést is tett a hatóságokhoz a kiskereskedelmi láncok - így az Auchan - ellen, leginkább beszerzési ár alatti értékesítés, illetve a fogyasztók megtévesztésének gyanúja miatt. Az eljárások nyomán az üzlethálózatokra több esetben is bírságokat szabtak ki.

A legnagyobb vitát az ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT), külföldről származó tejek váltották ki, amelyek a hazai tejpiaci vállalkozások szerint irreálisan alacsony árakon jelentek meg az üzletláncokban. Az Auchanban egyébként most is kaphatók olyan 1,5 százalékos importált UHT-tejek, amelyek a hazai előállítású, hasonló kategóriájú termékeknél többnyire jóval olcsóbbak. Kérdés, hogy a megállapodás nyomán az üzletlánc változtat-e üzletpolitikáján és eltünteti-e áruházai polcairól a hazai vállalkozásoknak komoly konkurenciát jelentő, olcsó importtejeket?

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?