Fazekas úgy készül, miniszter marad

agrarszektor.hu
Az a valószínűbb, hogy nem lesz változás a VM élén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Fazekas Sándor arra készül, hogy mégis ő marad a vidékfejlesztési miniszter - közölték az agrarszektor.hu-val a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM) közelálló források. Korábban lehetséges utódként szóba került Kósa Lajos fideszes debreceni polgármester és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) fideszes elnöke is, de úgy tudjuk, Orbán Viktor miniszterelnök nem változtatna a miniszteri poszton. Sőt, az eddigi politikai tárcavezetés "bebetonozása" is valószínűsíthető, mivel többen közülük kimagaslóan szerepeltek a vasárnapi országgyűlési választásokon.

Az agrarszektor.hu értesülései szerint a VM felsővezetése is úgy tudja, Fazekas Sándor marad a vidékfejlesztési miniszter. Információink szerint a miniszter a hétvégén szűk körben maga is olyan kijelentéseket tett, hogy az új ciklusban is ő vezeti majd a VM-et. A tényleges folytatásról azonban még nem egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel. A találkozóra várhatóan szerdán vagy csütörtökön kerül sor.

Az elmúlt héten ugyanakkor még az is elképzelhetőnek látszott, hogy Kósa Lajos fideszes debreceni polgármester kerül a VM élére, aki "helyet szeretne kapni az új kormányban". Korábban pedig az merült fel, hogy Győrffy Balázs, a NAK elnöke ülhet a miniszteri bársonyszékbe, aki a teljes agrárkamarai rendszer tavalyi kiépítésével fideszes és szakmai körökben is komoly érdemeket szerzett. Győrffy felemlegetése azonban egyes vélemények szerint inkább azzal állhat összefüggésben, hogy bizonyos körök szívesen állnának a már kiépített és működőképes agrárkamarai szervezet élére, és ezt nyilvánvalóan csak a jelenlegi elnök elmozdítása árán tehetnék meg. Mások a Győrffy-ügyet úgy értelmezik, hogy "milliárdosok érdekharcában egyesek az agrárkamarai vonalat akarnák még tovább erősíteni" Győrffy miniszteri kinevezésével.

Értesüléseink szerint azonban most az a valószínűbb, hogy Fazekas vezeti tovább a VM-et. Nyomós érvként jön szóba mellette, hogy fölényesen, több mint 52 százalékkal nyerte meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hármas számú egyéni választókerületet Karcagon. Ráadásul rajta kívül Czerván György agrárgazdasági és V. Németh Zsolt vidékfejlesztési VM-államtitkár is hasonló eredménnyel győzött a vasárnapi választáson, ez pedig megfigyelők szerint a miniszterelnököt arra sarkallhatja, hogy a tárcavezetést egyben tartsa, és Fazekason kívül más meghatározó VM-politikusokat is "bebetonozzon a sikeres együttes választási eredmény miatt, amely azt igazolta, hogy elmúlt négyéves munkájuk eredményes volt",

Egy ilyen lehetséges "bebetonozást" vetített előre egyébként már a Fidesz országos választási listája is, amelyen a VM teljes politikai agrárvezetése előkelő helyen szerepelt. A listán az első negyvenben kapott helyett Fazekas, Czerván és V. Németh is, függetlenül attól, hogy egyéniben is esélyesnek számítottak. Szintén a listáról került a parlamentbe Budai Gyula VM-es parlamenti államtitkár, aki viszont egyéni választókerületben nem indult.

Budait azonban az agrárközvélemény nem igazán tudta elfogadni az elmúlt ciklusban, ezért sokan nem látnák szívesen tovább a VM államtitkári székében. A képviselőként nem induló Bitay Márton földügyi államtitkár esetében viszont a maradás mellett szól, hogy harcosan képviselte a kormány álláspontját az éles politikai földvitákban. Egyelőre kérdéses az is, lehetnek-e változások a kevésbé politikus, szakmaibb posztokon, mint amilyen Poprády Géza közigazgatási, Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeleti és Illés Zoltán környezetügyi államtitkár pozíciója is.

Illésről már korábban kiderült, hogy nem lesz az új parlament tagja, de egyelőre nem tudni, államtitkárként folytatja-e. Agrárius szakértők Poprádyt tartják a legsúlytalanabbnak a VM-vezetésben, Kardeván viszont komoly élelmiszerbiztonsági eredményeket mutatott fel az elmúlt ciklusban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06