Ebből tüntetés lesz - Nagyon idegesek a tejes gazdák

agrarszektor.hu
A napokban dönthetnek az importellenes demonstrációról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A napokban döntenek a tejtermelők arról, szerveznek-e demonstrációkat a tejpiaci válsághelyzet miatt. A gazdálkodók nem elégedettek a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) tartott tegnapi tárgyalás eredményeivel, ahol a fokozódó és árletörő hatású tejtermékimport elleni fellépésről volt szó. Tejágazati szakértők biztosra veszik, hogy a termelők - egyelőre várhatóan figyelmeztető jelleggel - a demonstráció mellett határoznak majd.

Egyáltalán nem nyugtatták meg a tejtermelőket azok az egyeztetések, amelyek tegnap zajlottak az agrártárcánál a fokozódó importveszély miatt - értesült az agrarszektor.hu. Az aggodalmakat az okozza, hogy most nagy mennyiségű, korábban felhalmozott tejtermék-készlet kerülhet olcsón az uniós - így a magyar - piacra, emiatt pedig az itteni tejfelvásárlási árak drasztikusan eshetnek, holott az év első felének árcsökkenése után az értékesítési feltételek éppen normalizálódni látszottak.

A termelők és a feldolgozók a tegnapi minisztériumi tárgyaláson azt kérték a kereskedőktől, hogy tanúsítsanak önkorlátozást az importban, illetve a magyar tejtermékeket részesítsék előnyben. A tejpiaci szereplők ma úgy látják, hogy a kereskedők eltérő módon viszonyulnak a behozatalhoz.

A mostani válsághelyzet megoldását részben könnyítheti, hogy az utóbbi időszakban négy élelmiszerlánc - a Tesco, az Auchan, a Penny Market és a CBA - is belépett a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsba, ahol a tejtermelők és tejfeldolgozók is tagok. Ezért e kereskedelmi hálózatoktól a gazdálkodók azt remélik, hogy figyelembe veszik a magyar tejszektor érdekeit. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint több más, nem terméktanácsi tag üzletlánc - például a Lidl és a Spar - is mértéktartást tanúsít a külföldi tejtermékekkel szemben, míg például a Coop-hálózatot a termelők kifejezetten nagy tejtermék-importőrként tartják nyilván.

A gazdálkodók képviselői a tegnapi egyeztetésekről úgy álltak fel, hogy továbbra is szükségesnek tartják a hatékony érdekérvényesítést - fogalmaztak az agrarszektor.hu-nak tejágazati illetékesek. Ezért szinte biztosra veszik a - várhatóan figyelmeztető jellegű - demonstrációt, amelynek idejéről és módjáról a következő napokban születhet döntés.

A kormányzat kiemelten fontosnak tartja a tejágazati együttműködésben szerepet vállaló piaci szereplők érdekeinek védelmét azokkal szemben, akik a komoly erőfeszítések árán kialakított piaci egyensúlyt tevékenységükkel veszélyeztetik - szögezte le a tegnapi egyeztetések után kiadott közleményben az FM, de konkrét megoldási lehetőségeket vagy terveket nem említett. A megbeszélés végén a piaci szereplők képviselői abban maradtak, hogy az elhangzottak alapján rövid időn belül áttekintik lehetőségeiket, továbblépésre pedig e lehetőségek kölcsönös értékelése után kerülhet sor - tartalmazott a tárca közleménye.

A minisztérium megfogalmazása szerint az importált tej mértékének hirtelen növekedése hátrányos az egyébként európai szinten is kiemelten versenyképes hazai termelő szektornak és a magyar feldolgozóknak, de nem jó a tejágazattal együttműködő, hazai tejtermékek forgalmazásában elkötelezett kereskedelemnek és nem jó a magyar termékek iránt elkötelezett fogyasztóknak sem. Különösen azért nem, mert a tárca szerint a tejágazatban tudatosan felépített, komoly együttműködés alakult ki az elmúlt években a kormányzat, a kiskereskedelem, a feldolgozók és a tejtermelők között. Az együttműködés eredményeképpen pedig az utóbbi időszakban folyamatosan csökkent az importtermékek aránya a polcokon, emellett bővült a hazai tejtermelés és nőtt a minőségi magyar tej értékesítési aránya is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27