Az idei szüretre kitiltják az olcsó olasz borokat

agrarszektor.hu
Akár 90 napig is "ülhetnek" a forgalomba hozatali engedélyeken a hatóságok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az eddigi maximum 15 napról 90-re növeli az importborok forgalomba hozatali engedélyeinek kiadási határidejét egy jogszabály-módosítással a kormány. Ezzel az idei szüret idejére gyakorlatilag kitiltják a legnagyobb részarányt képviselő, olcsó olasz borokat a magyar piacról, ha a hatóságok élnek a megnövelt új határidővel. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) jelenleg rendkívüli készletfelmérést végez és hamarosan megkezdi az előre hozott termésbecslést is. A HNT több rövid és hosszú távú intézkedést is javasolt a kormánynak, hogy az olcsó borimport miatti egészségtelen és torz verseny romboló hatását tompítani lehessen.

A kormány már döntött arról, hogy egy jogszabály-módosítással meghosszabbítja az importborok forgalomba hozatali engedélyeinek kiadási határidejét - nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBIH) az eddigi 15 helyett 90 napja lesz arra, hogy a forgalomba hozatali dokumentumokat kiállítsa, ha a jogszabály-módosítás megjelenik. Ezzel az idei szüret ideje alatt gyakorlatilag nem lehet majd behozni importborokat, a kormány pedig a későbbiekben további jogi eszközök életbe léptetését is tervezi - tette hozzá az államtitkár.

A NÉBIH a származási információk és az összehasonlító minták vizsgálata után adja ki az importborok forgalomba hozatali engedélyeit - mondta Tornai Tamás, a HNT elnöke. A hivatal az engedélyeket analitikai vizsgálat nélkül is kiadhatja, ha elfogadja a benyújtott dokumentumokat. A HNT szerint azonban a hosszú szállítási útvonalak miatt az lenne kívánatos, hogy a NÉBIH minél több importtételt ténylegesen is ellenőrizzen, vagyis kontrollálja, hogy a behozott borok valóban megfelelnek-e a származási mintáknak és paramétereknek.

 

Mint ismert, az importtermékek közül elsősorban az olasz folyóborok okoznak zavart a hazai piacon, mert nem csak nagy mennyiségben, hanem irreálisan olcsón érkeznek az országba. Korábbi vélemények szerint a dömpingáras olasz behozatal az idei szüretkor azzal fenyegetett, hogy - elsősorban a kunsági borvidéken - drasztikusan letöri a szőlőfelvásárlási árakat.

Meglepő módon az olasz borok sok esetben feleannyiért jutnak a magyar felhasználókhoz, mint más uniós tagállamokban. A tavalyi literenkénti átlagár a HNT adatai szerint 0,64 euró volt, egyes tételek pedig ennél is alacsonyabb, 0,25-0,30 eurós (körülbelül 80 forintnak megfelelő) árakon jelentek meg a hazai piacon. Ez pedig már olyan egészségtelen, torz versenyt teremtett, amelyet különböző eszközökkel korlátozni kell - hangoztatja a HNT.

A nemzeti tanács a borimport rövid és hosszabb távú szabályozására tizenegy pontos javaslatcsomagot juttatott el a kormányhoz. A javasolt intézkedések részben a helyzet azonnali kezelését, részben a hosszú távú megoldást támogatják. A HNT egy hamarosan lezáruló rendkívüli készletfelméréssel, valamint egy előrehozott termésbecsléssel és további intézkedések előkészítésével meg kívánja akadályozni a szőlőárak korábban tapasztalt, egészségtelen áringadozását. A kedvező időjárási feltételek fennmaradása esetén már augusztus második harmadában elkezdődhet a szüret, így a "korán" érkező utánpótlás megfelelő elhelyezéséhez probléma gyors megoldására van szükség - mondta Tornai Tamás.

A HNT adatai szerint egyébként a borimport mennyisége az idén időarányosan 15 százalékkal csökkent, mivel július közepéig összesen 265 865 hektoliter forgalomba hozatalát engedélyezte a hatóság, míg tavaly ugyaneddig 313 484 hektoliterét. Az import borok elsősorban a termékpiramis alsó szegmensében, meghatározóan a PET palackos kiszerelésben jutnak a piacra.

Ugyanakkor a fogyasztói szokások befolyásolására az ágazatnak jelenleg nincs elkülönített kerete - áll a HNT közleményében. Nincsenek források arra, hogy a fogyasztókat tájékoztassák arról: a megvásárolt termék nem, vagy csak alig tartalmaz magyar bort. Sok esetben a címkék sem segítenek az eligazodásban, mivel a törvényi előírásokat betartva, de nem figyelem felkeltően tájékoztatják a vásárlókat a termékekről. Pedig a nemzeti tanács szerint ebben a szegmensben is lehetne növelni a nemzeti termékek iránti elköteleződést.

A HNT az import visszaszorítására önkorlátozást is kért az importőröktől. Erről szóló cikkünk itt olvasható el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14