Végre újra levadásszák a gyilkos madarakat

agrarszektor.hu
Elképesztő mértékű, százmilliókra rúgó károkat okoznak a télen vermelő vadvízi halállományokban az elszaporodó kormoránok. A szabálytalankodó horgászok és rapsicok kártétele ehhez képest "szinte elhanyagolható". A Közép-Tiszán megkezdődtek azok az állománygyérítő vadászatok, amelyekkel a kormoránok számát igyekeznek csökkenteni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Január elején kezdődtek és február végéig tartanak azok az állománygyérítő vadászatok a Közép-Tiszán, amelyeket a folyó mentén rendkívül elszaporodott kormoránok számának csökkentése érdekében szervez a szajoli székhelyű Halász Kft.Szűcs Lajos, a cég halőrzési csoportvezetője az MTI-nek elmondta: a nagy kárókatonák (Phalacrocorax carbo), vagy más néven kormoránok gyérítését a fészkelő helyük növényzetében és a halállományban okozott káruk teszi szükségessé.

A fészkelő fáikat ürülékükkel kipusztító madarak ilyenkor csapatokba verődve, akár 10 méter mélyre is lemerülve kutatnak a vermelő helyeken csoportosuló halak után. A gyomortartalom-vizsgálatok tapasztalatai alapján elsősorban a gazdaságilag legértékesebb halfajokat pusztítják. A kormoránok egyedei napi 80 deka és 1,2 kilogramm közötti mennyiséget képesek elfogyasztani, miközben a megevett halak többszörösén ejtenek halálos sebeket.

Mindez a Tiszán becslések szerint több tízmilliós, míg országosan százmilliókra rúgó veszteséget jelenthet. Sokszorosát annak, amit a szabálytalankodó horgászok és halászok, valamint a szervezett rabsicbandák okoznak - fogalmazott Szűcs Lajos.

A kormoránok télen legnagyobb tömegben a kiskörei duzzasztómű alatti Tisza-szakaszon gyülekeznek. Amikor a környező vízfelületek befagynak, akár több ezer példány is összeverődik ott. A madarak számát ezekben a hónapokban a folyó Kiskörétől Csongrádig tartó mintegy 150 kilométeres szakaszán 5-8 ezerre becsülik - tette hozzá.


MTI-fotó: Szigetváry Zsolt

 

Szűcs Lajos hangsúlyozta, hogy az 1996-os adatokhoz képest megduplázódott kárókatona-állomány csak speciális engedélyek birtokában gyéríthető. A Közép-Tisza vízkezelőjeként a Halász Kft. az elmúlt években a területileg illetékes környezetvédelmi szakhatóság jóváhagyásával és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal, valamint az érintett vadásztársaságokkal együttműködve próbálja visszaszorítani a védett madárfaj kártételét és térhódítását.

A közel egy évtizede tartó program legsikeresebb szezonjában 482 példányt lőttek ki. Idén eddig két helyszínen: a folyó kiskörei és nagykörűi szakaszán összesen 37 kárókatona - köztük Észtországban meggyűrűzött példány is - került puskavégre, a munka a tervek szerint Tiszaroff, valamint Tiszabura térségében folytatódik - közölte.

E tevékenységet teljes egészében a Halász Kft. finanszírozza. A szelekció alkalmanként mintegy 100 ezer, évente körülbelül 1,5 millió forintba kerül - közölte, hozzátéve: az esetenként 10-22 résztvevő nem fizet és nem is kap pénzt a vadászatért. Az elejtett madarak állati tetemként veszélyes hulladéknak minősülnek, ezeket megsemmisítésre állatifehérje-feldolgozóba szállítják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?