Súlyos betegséget okozhatnak kedvenc élelmiszereink

agrarszektor.hu
Komoly betegséget okozhatnak az élelmiszerekben széles körben elterjedt adalékanyagok. Ilyenek példéul az úgynevezett emulgeálószerek, amelyek számos népszerű élelmiszerben megtalálhatók. Ezek kedvezőtlen hatásait most egerekben mutatták ki, de hamarosan humánvizsgálatok is indulnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nature magazinban közölt egyetemi tanulmányban két elterjedt adalék emulgeálószert, a poliszorbát 80-at és a karboximetil-cellulózt vizsgálták - írta az mno.hu. A kísérlet során egereket vízben, vagy élelmiszerben oldott emulgeálószerrel etettek. Felfedezték, hogy a szóban forgó anyagok megváltoztatják a bélbaktériumok felépítését és gyulladást idéznek elő. A kutatás eredményei azért jelentősek, mert ezzel először igazolták azt, hogy e szerek közvetlen hatással vannak az egészségre.

Az eredmények szerint olyan elváltozások kialakulásában van szerepük, mint az úgynevezett Crohn-betegség, a vastagbélgyulladás és egyes anyagcsere-rendellenességek, amelyek növelik a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. 

A vizsgálatokat azért végezték el, hogy a fenti betegségek előfordulási gyakorisága a huszadik század közepén kezdett növekedni, gyakorlatilag akkor, amikor az élelmiszeripar széles körben kezdte alkalmazni az emulgeálókat. 

Mik azok az emulgeálószerek?
Az emulgeálószerek olyan vegyületek, amelyek segítik az egymásban nem oldódó anyagok (például a víz és olaj) keveredését. Többek között megtalálhatók margarinokban, krémes szószokban, édességekben, fagylaltokban, illetve egyéb feldolgozott élelmiszerekben.

Mivel a kutatók úgy vélik, hogy ezeket a hatásokat valószínűleg az emberekben is meg lehet találni, a tervek szerint humán alanyokon is végeznek majd klinikai próbákat, és a fentieken kívül egyéb emulgeálószereket is megvizsgálnak.

NEKED AJÁNLJUK
Változás az élelmiszerpiacon
Élelmiszer

Változás az élelmiszerpiacon

Az elmúlt időszakban az agrárgazdaságot érő egyik leglényegesebb kihívás az inputárrobbanás és a magas inflációs környezet volt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?