JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A Nature magazinban közölt egyetemi tanulmányban két elterjedt adalék emulgeálószert, a poliszorbát 80-at és a karboximetil-cellulózt vizsgálták - írta az mno.hu. A kísérlet során egereket vízben, vagy élelmiszerben oldott emulgeálószerrel etettek. Felfedezték, hogy a szóban forgó anyagok megváltoztatják a bélbaktériumok felépítését és gyulladást idéznek elő. A kutatás eredményei azért jelentősek, mert ezzel először igazolták azt, hogy e szerek közvetlen hatással vannak az egészségre.
Az eredmények szerint olyan elváltozások kialakulásában van szerepük, mint az úgynevezett Crohn-betegség, a vastagbélgyulladás és egyes anyagcsere-rendellenességek, amelyek növelik a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A vizsgálatokat azért végezték el, hogy a fenti betegségek előfordulási gyakorisága a huszadik század közepén kezdett növekedni, gyakorlatilag akkor, amikor az élelmiszeripar széles körben kezdte alkalmazni az emulgeálókat.
Mivel a kutatók úgy vélik, hogy ezeket a hatásokat valószínűleg az emberekben is meg lehet találni, a tervek szerint humán alanyokon is végeznek majd klinikai próbákat, és a fentieken kívül egyéb emulgeálószereket is megvizsgálnak.