Horgászok figyelem! - Még nem kell "halálpontosan" könyvelni

agrarszektor.hu
Egyelőre nem kell kötelezően kitölteniük a horgászoknak a fogási naplókban azokat az új rovatokat, amelyek az óra és a perc feltüntetésére szolgálnak a darabszám-korlátozással védett halfajok bejegyzésekor. Eddig a vízterületek többségén csak a hónapot és a napot kellett beírni, így e kötelezettség egészül majd ki az óra és a perc rögzítésével. Ez azonban általánosan csak akkor válik kötelezővé, ha módosul a halgazdálkodási törvényhez korábban kiadott végrehajtási rendelet (vhr). Bár ennek normaszövege már elkészült, a hatályba lépéssel meg kell várni, hogy a szintén változtatás előtt álló halgazdálkodási törvényt módosítása a parlament.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem követelhető meg jelenleg általános szabályként, hogy a fogási naplókban a horgászok az óra és a perc feltüntetésére szolgáló rubrikákat is kitöltsék - szögezte le az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Az új oszlopok szerepeltetésével a tárca tulajdonképpen megelőzte a halgazdálkodási törvényhez korábban kiadott vhr módosítását, amely viszont máig nem lépett hatályba. Így az idénre szóló fogási naplók tartalmazzák ugyan az óra és a perc rögzítésére kialakított rubrikákat, de azokat egyelőre "általános értelemben" nem kell kitölteni, ha a horgászok darabszám-korlátozással érintett halfajokat fognak.

Az általános szabályozás ma azt írja elő, hogy a megtartani kívánt, darabszám-korlátozással védett halfajok kifogásakor a fogási naplókban csak a hónapot és a napot kell rögzíteni. Számos vízterület helyi horgászrendje azonban már most is kötelezővé teszi, hogy a horgászok a pontos időpontot - vagyis az órát és a percet is - jelöljék meg. Ezért a horgászat megkezdése előtt célszerű tájékozódni arról, hogy az adott vízterületre érvényes helyi szabályok mit írnak elő - hívja fel a figyelmet a minisztérium.

A vhr-módosítás - több más változtatást is tartalmazó - normaszövege már elkészült, de azt még nem hirdethették ki. A tárca szerint azért, mert a közzététellel meg kell várni, hogy előbb a halgazdálkodási törvényt módosítsa az Országgyűlés. A minisztérium elképzelései szerint a jogszabály több ponton is változna, így például 2016-tól betiltanák a kereskedelmi halászatot. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a törvénymódosítást a parlament mikor szavazza meg, így egyelőre a vhr-változtatások megjelenésének sincs konkrét időpontja.

Az óra és a perc általános rögzítését a minisztérium azért vezeti be, hogy hatékonyabbá váljanak a halőrzési ellenőrzések. A tárca szerint ugyanis a pontosabb bejegyzések megkövetelésével kiküszöbölhető lehet, hogy egy naptári napon belül valaki többszöri halőri ellenőrzés mellett is a napi kvóta többszörösét fogja ki.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?