Nagyító kell a horgásznak - Ki tud így ikszelni az öröknaptárba?

agrarszektor.hu
Érthetetlenül kis rubrikákkal látta el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt az öröknaptárat, amely az idén először szerepel a horgászok fogási naplóiban. A naptárban a horgászat megkezdése előtt kötelezően be kell jelölni az aznapi dátumot, de a túlságosan szűk rovatok az adminisztrációnál sok horgásznak felesleges bosszúságot okozhatnak. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) máris kilátásba helyezte, hogy a naptár elforgatásával a későbbiekben növelik a rubrikákat, de az is lehet, hogy a naptárat több oldalon helyezik majd el a fogási naplókban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Túlsgosan és érthetetlenül kis méretűre sikeredett az az öröknaptár, amely az idén először szerepel a horgászok fogási naplóiban. A naptárban a horgászat megkezdése előtt kötelezően be kell jelölni - be kell ikszelni - az aznapi dátumot, de a kis rubrikák miatt biztosra vehető, hogy az adminisztráció az idén sok horgásznál felesleges bosszúságot okoz.

Az alábbi fotó azt mutatja, hogyan néz ki az idén a fogási naplók naptároldala. Hozzá kell tenni, hogy a fotó jóval nagyobb a valóságos méretnél, de a rubrikák még így is szűkek, miközben az oldalon - másféle elrendezésben - sok helyet ki lehetne még használni.

Az öröknaptáron mindenképp javítunk - fogalmazott az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca szerint a későbbiekben szóba jöhet a naptár 90 fokos elfordítása és a rubrikák megnövelése, de az is felmerülhet, hogy a naptárat több oldalon helyezik majd el. A tartalmi és a formai kérdésekben egyaránt számítanak a szakmai szervezetek észrevételeire - tette hozzá a tárca.

A fogási napló tartalmi követelményeiért az agrártárca horgászati és halgazdálkodási főosztálya, míg a formai jellemzők kialakításáért és legyártatásáért - ideértve a szerkesztést, a tördelést, illetve a nyomdai kivitelezés megrendelését és szakmai felülvizsgálatát - a Nébih földművelésügyi igazgatósága a felelős. Az FM tájékoztatása szerint ugyancsak a Nébih szervezi meg, hogy a fogási naplók eljussanak azokhoz a halgazdálkodási szervezetekhez, amelyek az állami horgászjegyet is kiadják.

Mint ismert, a minisztérium 2014-ben vezette be, hogy az időközben állami hivatalos okmánnyá vált fogási naplók naptárat is tartalmazzanak. A korábbi nyilatkozatok szerint erre azért volt szükség, hogy adatokat gyűjtsenek a horgászok szokásairól, illetve csökkentsék a visszaélési lehetőségeket. A horgászok jelentős része ugyanakkor a mai napig vitatja, hogy a kötelező ikszelésnek bármilyen értelme lenne (és sokan nem is tesznek eleget a napbejelölési kötelezettségnek). Aki azonban nem ikszel, azt kockáztatja, hogy egy esetleges ellenőrzéskor büntetést kap.

A tárca további újításként az idéntől már nem egyszerű naptárat, hanem úgynevezett öröknaptárat helyezett el a fogási naplókban. Az öröknaptár lényege, hogy nem "foglalkozik" a hétköznapokkal és a hétvégékkel, a februári hónapnál pedig 29 napot tartalmaz. Emellett összesen 13 hónap szerepel benne, mivel az állami horgászjegy a váltás évének januárjától a következő év január 31-ig, vagyis tizenhárom hónapig érvényes. A változtatás egyszerűsítési célokat szolgál, mivel az ilyen típusú naptárat nem kell az adott évhez igazítani, hanem a fogási napló állandó, változtatást évről-évre nem igénylő része lehet - közölte korábban az agrárszektor.hu-val a tárca.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?