Ez kiverte a biztosítékot - Megkezdték a bírságolást

agrarszektor.hu
Megbírságolta és az elmaradt tagdíjak befizetésére kötelezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azokat a tagjait, akiknél hátralékoz állapított meg - áll a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) közleményében. Az AGRYA szerint a NAK a "tagdíjak beszedésében mutat példás magatartást", miközben értékelhető szolgáltatási rendszert nem alakított ki, tiszteletdíjai és kifizetései pedig visszatetszést keltenek. A szövetség Győrffy Balázs NAK-elnökhöz fordult az ügyben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Értesítésben közölte a közelmúltban számos gazdával a NAK, hogy elmaradt tagdíj és bírság megfizetésére kötelezi őket - derül ki az AGRYA közleményéből. A kamara az adóhatóságtól átvett adatbázisból számolta újra azokat a tagdíjakat, amelyeket a tagoknak - a NAK megalakulása után - 2013-ben és 2014-ben be kellett fizetniük. A törvényi szabályozás kötelező agrárkamarai tagságot ír elő az agrárágazati szereplők számára.

Az AGRYA szerint a NAK a különbözet befizetésére kötelezte a gazdálkodókat, ha a korábban ténylegesen lerótt és az adóhatósági adatokból számított tagdíj között eltérést tapasztalt. Emellett meg is büntette az érintett termelőket, akiknek pótlékként a 2014-re megállapított tagdíjkülönbözet 50 százalékát kell megfizetniük.

Egyetlen területen, a tagdíjak beszedésében mutat példás magatartást a NAK, miközben újjászervezett köztestületként több mint két év sem volt elegendő arra, hogy értékelhető kamarai szolgáltatási rendszert alakítson ki - kommentálta az eseményeket közleményében az AGRYA. A szövetség szerint a gazdák körében visszatetszést keltettek a NAK egyes kifizetései is, amelyeket a kamara elsősorban tagi befizetésekből teljesített. A termelők soknak tartják a tisztségviselői tiszteletdíjakat, a gépkocsi vásárlásokat, az irodabérleteket, illetve az országos és helyi adminisztratív munkatársi állományt - szögezte le az AGRYA.

Mi lehet a tagdíjfizetés alapja?
A gazdák számára a mai formában nem elfogadható, hogy nem mezőgazdasági bevételük után is NAK-tagdíjat kell fizetniük - érvel az AGRYA. A tagdíj-megállapítás alapját ugyanis nem csak a mezőgazdasági tevékenységből származó bevétel adja, hanem az adott gazdálkodó teljes éves bevétele. Ez több esetben értelmezésbeli eltérést okozott, és hozzájárult ahhoz, hogy a gazdák pusztán mezőgazdasági tevékenységre szorítkozó tagdíjakat fizettek be - húzta alá közleményében az AGRYA.

A szövetség a helyzet tisztázása érdekében Győrffy Balázshoz NAK-elnökhez fordult - derült ki a közleményből. A szervezet úgy ítéli meg ugyanis, hogy a formálódó agrárkamarai rendszerben nagyobb türelemmel kellene kezelni a mulasztásokat. A gazdáknak most nem szolgáltató, őket segítő szervezetben kell kötelező tagként szerepelniük, hanem elsősorban "a pénzbeszedést szem előtt tartó, jelen formájában öncélú struktúrát tartanak fenn a befizetéseikből, és még bírságolják is őket" - fogalmazott közleményben az AGRYA.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?