JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Az emberek az elmúlt húsz évben több húst ettek, amelynek oka az életszínvonal növekedése lehet. 2050-re viszont várhatóan 9 milliárdra nő a Föld népessége, ennyi ember számára pedig valószínűleg már nem állítható elő elegendő hús, ráadásul jóval nagyobb környezeti terhelést bolygónk sem bírna el. Bill Gates szerint nem válhat mindenki vegetáriánussá, ezért időszerű az olyan alternatívák felfedezése, amelyekkel állati eredetű hozzávalók nélkül lehet ízletes, hús jellegű élelmiszereket termelni.
Az üzletember gatesnotes elnevezésű weboldalán több olyan vállalkozást is támogat, amelyek növényi fehérjékből készítenek "húsokat". Az egyik cég például borsó- és szójafehérjéből állít elő olyan "műhúsokat", amelyek már több ételkritikus tesztjén is sikert arattak. Szerintük számos növény (rizs, kukorica, búza, szója) tartalmazza a szükséges fehérjét és aminosavakat, de ahelyett, hogy az embereket táplálnák, sokszor a haszonállatoknak adják azokat.
Megkóstoltam egy borsóból és szójából készített csirkehús-helyettesítő terméket, és nem tudnám megmondani, mi a különbség közte és a valódi hús között - jegyezte meg Bill Gates. Emellett olyan céget is felkarolt, amely repcéből, borsóból, napraforgóból és lecitinből tojáshelyettesítőt állít elő. Egy másik vállalat pedig arra törekszik, hogy a közönséges konyhasót kálium-klorid tartalmú sóval váltsa ki.