Mire vadászik Orbán? - Ami védi és ami nem Fazekast

agrarszektor.hu
Nem is kacsa, hanem vadkacsa - így cáfolta Orbán Viktor miniszterelnök azokat a híreket, amelyek Fazekas Sándor menesztéséről szóltak. A földművelésügyi miniszter pozícióját erősíti, hogy a mezőgazdaság teljesítménymutatói kedvezők. Ma inkább az a legnagyobb kérdés vele kapcsolatban, hibáztatható-e azért, hogy az agrártárca egyik cége, a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. a brókerbotrányban több százmillió forint közpénzt bukott. Egyelőre úgy tűnik, a minisztérium elsősorban a TIG menedzsmentjére és felügyelő bizottságára hárítaná a felelősséget.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyenesen "vadkacsának" minősítette Orbán Viktor kormányfő a Népszava kérdésére azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Fazekas Sándor menesztésére készülne. Előzőleg az új közéleti-kormányközeli lap, a Napi Gazdaság írt a földművelésügyi miniszter várható felmentéséről.

Ha a mezőgazdaság mutatóit nézzük, a miniszterelnök nem lehet elégedetlen Fazekas Sándorral, mivel az agrárium kibocsátása bővül és az ágazat az utóbbi időben a GDP-növekedésben is meghatározó szerepet tölt be. Más kérdés, mennyire tekinthető ez agrárpolitikailag megalapozott, stabil növekedési pályának, illetve mennyire tudható be a növénytermelés számára kedvező időjárásnak, mint ahogy utóbbi tényezőt sokan meghatározóbb jelentőségűnek tartják. Egyelőre azonban a makrogazdasági adatok a miniszter mellett szólnak, bár ma az látszik valószínűbbnek, hogy a tavalyi rekord közeli mezőgazdasági termésmennyiségeket nehéz lesz megismételni, netán fokozni 2015-ben.

Az agrárminiszter számára ma elsősorban a brókerbotrány okozhat igazi kellemetlenséget, mivel az ügyben a stratégiai állami árukészletezéssel foglalkozó TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. is érintett, ahol a Földművelésügyi Minisztérium gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A Hungária Értékpapírnál több mint 400 millió forintnyi TIG-befektetés ragadt benn, és ma úgy tűnik, ez a közpénz el is veszett.

Egyelőre nem világos, miért tarthatott közpénzt a TIG a Hungária Értékpapírnál, illetve az agrártárca vezetése miért nem von(at)ta azt vissza a brókercégtől. Fazekas Sándor mindenesetre az ügy tisztázására rendkívüli vizsgálatot indított, amely még nem zárult le. Az eddigi információk arra utalnak, hogy a minisztérium a vizsgálattal a TIG menedzsmentjére, illetve felügyelő bizottságára igyekszik hárítani a közpénzek elbukása miatti felelősséget.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?