Pálinkaharc Brüsszellel: titkos javaslaton ülnek Orbánék

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, teljes titoktartás mellett tárgyal a kormány, illetve az igazságügyi tárca az Európai Bizottsággal (EB) arról, milyen szabályozás lépjen életbe a házi pálinkafőzésre. Brüsszel még februárban indított kötelezettségszegési eljárást a januártól bevezetett, ezer forintos éves jövedéki adó miatt, amely nem tartható fenn. Pálinkapiaci vélemények szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a kormány minden pálinkára 50 százalékos adókulcsot vezetne be. Ez megfelelne az Európai Bizottságnak, tisztítaná a magyar pálinkapiacot, és - ami fogyasztói szempontból nem mellékes - csökkentené a legális pálinkák árát is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Pálinkás berkekben sem tudnak egyelőre semmit arról, milyen választ küldött a kormány az Európai Bizottságnak a február óta folyó kötelezettségszegési eljárásban. Mint ismert, Brüsszel ezt azért kezdeményezte, mert szerinte nem felel meg az uniós szabályozásnak az az ezer forintos éves jövedéki átalányadó, amelyet Magyarország a házi pálinkafőzésre januártól vezetett be. Az EU-s szabályozás szerint ugyanis a tagállamok egy normál, illetve egy kedvezményes adókulcsot alkalmazhatnak, amely nem lehet kisebb a normál jövedéki adó 50 százalékánál.

A bérfőzetett pálinkáknál - személyenként 86 liter 50 fokos mennyiségig - a korábbi adómentességet januártól felváltotta az 50 százalékos kedvezményes kulcs, de a házi pálinkafőzésnél az addigi "nulla kulcsos" adó helyett ezer forintos jövedéki adó lépett élet. Ezt a "harmadik adókulcsot" kifogásolja Brüsszel, és szerinte az ezer forintos átalányadóval Magyarország nem tesz eleget az Európai Bíróság pálinkaügyben bennünket elmarasztaló tavalyi ítéletének sem.

Az Európai Bizottság február 27-i dátumozással küldött felszólítást arra hivatkozva, hogy az ezer forintos jövedéki adó nem felel meg az alkoholtartalmú italok jövedéki adóztatásáról szóló uniós irányelvnek - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t az Igazságügyi Minisztérium (IM). A kormány a választ a közelmúltban küldte meg az EB-nek, és az eljárás mai fázisában a tárca tájékoztatása szerint a bizottsággal további egyeztetéseket folytat. A minisztérium ugyanakkor kérdéseinkre semmilyen konkrétumot nem közölt azzal kapcsolatban, hogy Magyarország a vita feloldására milyen javaslatot tett.

Pálinkapiaci szakértők szerint a legegyszerűbb és legmegnyugtatóbbnak tűnő megoldás az lenne, ha minden előállítású pálinkára az 50 százalékos kedvezményes kulcsot vezetnénk be, mint ahogy ezt például Görögország az ouzo-nál alkalmazza. E változtatás persze adózási szempontból eltérően érintené a különböző készítésű párlatok pozícióját: a bérfőzetett pálinkák helyzete nem változna, a házi párlatfőzés drágulna, a legális kereskedelmi szeszfőzdék termékei viszont olcsóbbak lennének.

Az otthoni párlatfőzésnél az 50 százalékos kulcs azt jelentené, hogy - 86 liter 50 fokos éves mennyiségre - ezer forint helyett 71 810 forintot kellene fizetni, vagyis a házi párlatkészítés drágulna. Ezzel szemben a 3333,85 forintos literenkénti jövedéki adó megfelezése valószínűleg jelentősen csökkentené a legális szeszipari termékek árait. Egyes számítások szerint az 50 százalékos adómérséklés, illetve az ezzel megspórolható áfa és kereskedelmi árrés félliteres palackonként összességében 450-500 forintos "megtakarítást" eredményezne, amelynek 60-80 százaléka vélhetően a fogyasztói árakban is kifejeződne. Ez azt jelentené, hogy a kereskedelmi pálinkák palackonként 300-400 forinttal lehetnének olcsóbbak, ez pedig egy 4000 forintos párlatnál 10 százalék körüli ármérséklésnek felelne meg, vagyis az ilyen árfekvésű termék ára 3600-3700 forintra csökkenhetne.

Az 50 százalékos adókulcs általános bevezetése a pálinkapiac tisztulásához is hozzájárulhatna. Kisebb lenne ugyanis az árkülönbség a legális és a törvénytelenül értékesített párlatok között, ez pedig szűkítené a feketeforgalmazás mozgásterét. Már a bérfőzetett pálinkákra januártól életbe léptetett, 50 százalékos adó is azzal a következménnyel járt, hogy a feketepiaci pálinkák drágultak, ez pedig közvetett módon a legális kereskedelmi főzdék forgalmának növekedéséhez vezetett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14