Nem lehet megúszni! - Sokan bevallják, de nem fizetnek

agrarszektor.hu
Több mint 300 millió forintra rúg az az összeg, amelyet nem tudott behajtani a piaci szereplőktől élelmiszerlánc-felügyeleti díjként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2014-ben. A szervezet szerint általában a bevallók 2-4 százaléka nem fizeti be a díjat, ezért például az elmúlt év végén több mint 2 ezer fizetési felszólítást küldtek ki. A kereskedőket érintő díjemelés miatt az idei bevallások összértéke 32,7 milliárd forintra nőtt, szemben a tavaly befolyt, mintegy 11 milliárdos összeggel. Az idén bevallott díj első felét július 31-ig kell befizetni. A bevételeket - kizárólag az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia céljaira - a Nébih és a kormányhivatalok használhatják fel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Összesen 63,5 ezer piaci szereplő küldte meg a június 5-i szankciómentes határidőig elektronikus idei bevallását az élelmiszerlánc-felügyeleti díjról a Nébih-nek - közölte az agrárszektor.hu-val a hivatal. A benyújtók száma megegyezett a korábbi évek nagyságrendjével, a bevallások összértéke viszont elérte a 32,7 milliárd forintot. Ez komoly növekedést jelent, hiszen csaknem háromszorosát teszi ki a tavaly ténylegesen befolyt, 10,979 milliárd forintos összegnek.

A növekedés annak tudható be, hogy az élelmiszer-kereskedőknél az idén úgynevezett sávos befizetési rendszer lépett életbe. Általában az előző évi nettó árbevétel 0,1 százalékát kell megfizetni, de a napi fogyasztási cikkeket értékesítő vállalkozásokra - 50 milliárd forintos éves forgalom felett - 1-6 százalékos díjkötelezettséget róttak ki 2015-től. Az idén bevallott díjat két részletben, július 31-ig és jövő év január 31-ig kell befizetni, így a díjtöbblet 50 százaléka csak 2016-ban folyik majd be.


MTI-fotó: Vajda János

 

A Nébih az agrárszektor.hu-t arról tájékoztatta, hogy a beszedett díjakat az élelmiszerlánc-felügyleti törvény szerint kizárólag az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiában meghatározott célokra lehet fordítani, és a felhasználásról az országos főállatorvosnak évente országgyűlési jelentést kell készítenie. Az összeg 10 százalékát kötelezően fejlesztésekre kell fordítani, míg a fennmaradó hányad 60 százalékát a megyei kormányhivatalok területi-igazgatási teendőire, 40 százalékát pedig a Nébih működési, vizsgálati, ellenőrzési és tudásmenedzsmentet szolgáló feladataira kell költeni.

A tapasztalatok szerint ugyanakkor a piaci szereplők egy része a bevallott díjat később nem fizeti be. A Nébih kimutatásaiból kiderül, hogy a hivatal élelmiszerlánc-felügyeleti díjkinnlevősége tavaly elérte a 316,3 millió forintot. Általában elmondható, hogy a bevallók 2-4 százaléka nem tesz eleget befizetési kötelezettségének. Vannak olyan piaci szegmensek is - mint például a vendéglátás-, ahol több vállalkozás számára még mindig nem ismert, hogy díjfizetési kötelezettsége áll fenn.


MTI-fotó: Kovács Attila

 

A díjak esetenként azért nem folynak be, mert a bevallást benyújtó vállalkozások időközben a felszámolás sorsára jutnak. Előfordul azonban az is, hogy az ügyfelek rossz bankszámlaszámra (így a Nébih normál számlaszámára) utalnak. A bevallások hatékonyságát viszont a hivatal szerint nagyban növelte az a törvényi előírás, hogy 2015. január 1-től csak FELIR (élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer) azonosítóval rendelkező ügyfelek végezhetnek élelmiszerlánc-felügyelet alá tartozó tevékenységeket. A felügyeletidíj-bevallás benyújtása egyben a FELIR regisztrációt is jelenti.

A hivatal mindenesetre a nem fizetőket folyamatos ellenőrzésekkel igyekszik kiszűrni, és például az elmúlt év végén több mint kétezer fizetési felszólítást küldött ki. Akik kötelezettségüket határidőben nem teljesítik, késedelmi pótlékra is számíthatnak. Ha pedig a vállalkozások a felszólításokra nem reagálnak, a Nébih az ügyeket átadja a NAV-nak, mivel az élelmiszerlánc-felügyeleti díj adók módjára behajtható köztartozásnak minősül. A NAV pedig az eljárásokat általában eredményesen zárja le.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?