Áfacsökkentés: nem csak a sertéságazatot érintheti

agrarszektor.hu
A sertés tőkehús általános forgalmi adójának 5 százalékra csökkentését nem ágazati előnynek, hanem lehetőségnek tekinti a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT). Szerintük ugyanis így a többi élelmiszerágazatban is csökkenhet az áfa. A szervezet azt követően nyilatkozta ezt, miután korábban Erdélyi István, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az áfacsökkentés nem javítja a sertéságazat helyzetét. Úgy véli, hogy a baromfiágazat pozícióját rontja a lépés, és ezért ősszel reklám, illetve marketingkampányt indítanak a szektor népszerűsítéséért.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A VHT a sertés tőkehús általános forgalmi adójának 5 százalékra csökkentését jövő év elejétől nem ágazati előnynek tekinti, hanem egyfajta lehetőségnek, hogy a többi élelmiszerágazatban is csökkenhessen az áfa. A szervezet Erdélyi István, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatójának kijelentésére reagált. A vezérigazgató szerint ugyanis a sertésszektort érintő 5 százalékos áfakulcs bevezetése értelmetlen, mivel nem javítja a sertéságazat helyzetét. 

A VHT emlékeztet: a szakmaközi szervezet továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy az élelmiszeripar ágazatainak együtt és nem egymás ellen kell dolgozniuk. Évekkel korábban ugyanis közösen kezdeményezte és képviselte a tej és a baromfi terméktanácsokkal együtt a VHT is az 5 százalékos áfakulcs bevezetésének szükségességét az élelmiszeriparban.

A szakmaközi szervezet utal arra is, hogy az 5 százalékos áfakulcs bevezetése része egy intézkedéssorozatnak (pénztárgépek online működtetése, EKÁER bevezetése), amelynek célja a feketegazdaság elleni markáns fellépés, a belföldi termelés feltételeinek erősítése, a foglalkoztatás növelése, valamint az import mérséklése. 

Ezért a VHT szerint közösen kellene elérni, hogy a magyar élelmiszeripar egészében vezessék be az 5 százalékos áfakulcsot. Ha viszont nem lesz összefogás az áfacsökkentés ügyében, és az megbukik a sertéságazatban - például egy negatív kampány miatt -, akkor sem a baromfiágazatban, sem az agrárium többi ágazatában nem lesz értelme a csökkentett áfakulcs bevezetésének - írja az MTI.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?