Komolyan kell venni - Ez a vírus mindenhol pusztíthat

agrarszektor.hu
Jó évjáratra számíthatnak az idén azokon a borvidékeken, ahol jégverés, vagy szőlőbetegségek nem károsították a szőlőtermést és időben elvégezték a szükséges növényvédelmi kezeléseket. Hosszabb távon jelentős pusztítást végezhet viszont az aranyszínű sárgaság, ha a termelők nem veszik komolyan a védekezést a vírushordozó amerikai kabóca ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megfelelő termésátlag és minőségi évjárat várható azokon a borvidékeken, ahol a szőlőbetegségek és a jégverés nem okozott károkat az állományban - jelentette ki Nádudvari Éva, a Syngenta szőlőtermesztési szakértője. A Dunántúlon ugyanakkor olyan területek is vannak, ahol a jégverés 80-90 százalékos pusztítást is eredményezett.

Tavaly a szeszélyes, enyhe időjárás miatt komoly fertőzésekkel kellett szembenézniük a szőlősgazdáknak, idén viszont nem alakultak ki járványszerű tünetek. Ráadásul az előző évhez viszonyítva később fakadt a szőlő, de ezt a lemaradást behozta és idén a termelők időben megkezdték a védekezést, így sokkal egészségesebbek az ültetvények - tette hozzá Nádudvari Éva.

Vajkóné Tarjányi Judit kertészeti szaktanácsadó szerint a szőlőtermesztők egy része figyelmen kívül hagyta az aranyszínű sárgaság miatti figyelmeztetéséket, pedig veszélyes betegségről van szó. Az aranyszínű sárgaságot az amerikai szőlőkabóca terjeszti és Magyarországon először 2013 augusztusában, a zalai Lentiben begyűjtött levélmintákból és befogott szőlőkabócákból mutatták ki. A kártevő idén is feltűnt szinte az összes szőlőtermő vidéken, és a kórokozóra majdnem minden Magyarországon termesztett szőlőfajta fogékony.

A betegség elleni védekezés egyetlen módja, ha a terjesztő rovart iktatják ki a gazdák, ezért a rovarölő szeres kezelések célzottan a tünetet okozó úgynevezett fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen irányulnak. A kór negatív hatása nem azonnal, hanem fokozatosan jelenik meg a szőlőben és 4-5 év alatt akár teljes pusztulást okozhat az állományban. Szlovéniában például elkéstek a védekezéssel és idén súlyos károkat szenvedtek el az ültetvények.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?