Kakaós tejet iszol? - Megszólalt a hatóság

agrarszektor.hu
Jelölési hibák miatt több esetben indított eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a kakaós tejek és italok ellenőrzése nyomán. Egyes gyártók az összetevők között nem tüntették fel az aromát és az adalékanyagokat. A Nébih szerint ugyanakkor minőségi szempontból biztonságosak a hazai gyártású tejtermékek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nébih a hazai boltok kínálatából 39 terméket - 19 kakaós tejet és 20 italt - vizsgált meg a közelmúltban. A hivatal 24 esetben indított hatósági eljárást jelölési hiba miatt, ebből három termék gyártója - súlyos szabálysértés miatt - összesen mintegy 500 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat, a többi élelmiszer-vállalkozás figyelmeztetést kap.

Súlyos jelölési hibának számított például, ha az összetevők között nem tüntették fel a gyártásnál felhasznált aromát, vagy az adalékanyagot. Az olyan általános egészségre vonatkozó állításokat is, mint például "egészséges", "erő", "élet", csak meghatározott feltételek mellett lehet használni.

"Elemeikre bontották" a termékeket
Az ellenőrzésekkel "elemeikre bontották" a kakaós tejeket és italokat a Nébih munkatársai. Valamennyi terméknél megvizsgálták például a zsír-, az összes cukor-, a fehérje-, a tartósítószer- és a színezéktartalmat, de ellenőrizték a mikrobiológiai tulajdonságokat is. A laktózmentesként árusított mintáknál a laktóztartalmat is ellenőrizték a szakemberek

A vizsgálati eredményeket ugyanakkor megnyugtatónak tartja a Nébih, mivel az ellenőrzött tételek megfeleltek a minőségi és biztonsági paramétereknek. A hivatal az öt legnagyobb hazai tejtermék-előállító vállalkozásnál helyszíni szemlét is tartott, és az alapanyagtól a csomagolóanyagig mindent ellenőrzött. Az eredmények azt mutatják, hogy minőségi és biztonsági szempontból is bízhatunk a hazai gyártású termékekben - fogalmazott közleményében a Nébih.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03