Indul a szavazás - Három gyönyörű hal közül választhatunk

agrarszektor.hu
Compó, a márna és a selymes durbincs közül lehet kiválasztani, melyikük legyen jövőre az "év hala". A jelöltekre a Magyar Haltani Társaság honlapján december 31-ig lehet szavazni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Haltani Társaság ez alkalommal is három őshonos halat jelölt a szavazásra. Az idén a compó, a márna és a selymes durbincs között lehet választani.

Az átlátszó tavakban óarany színű, a sötét vizekben barnásfekete árnyalatú compó nem csak szép, de kitűnő húsú halunk is egyben. A sekély, erősen felmelegedő, növényekkel benőtt állóvizeket lakja, ahol a gyakorta szűkös oxigéntartalom ellenére is megél. Adottságai a klímaváltozás során előnyt jelenthetnek számára.

Vele ellentétben a márna a hűvösebb, sóderes medrű folyóvizeket kedveli. Ívása is az ilyen szakaszokon zajlik, a duzzasztók fölötti iszapos részeket elkerüli. Kitűnő horgászhal, amelynek szálkás, de ízletes húsát sokan kedvelik. Az ikráját azonban nem ajánlatos fogyasztani, mert megárthat.

A védett selymes durbincs a Duna és mellékfolyói vízrendszerében alakult ki, és ma is csak ezekben a vizekben él. Természeti értékünk tehát, amelynek védelmét bennszülött volta mellett állományainak megfogyatkozása is indokolja.

A jövő év hala címet az a faj kapja, amelyik december 31-ig a legtöbb szavazatot kapja. A jelöltek közül Magyar Haltanai Társaság honlapján (http://haltanitarsasag.hu) lehet szavazni, az eredményhirdetést pedig január elsején tartják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?