Rengeteg munkahely inog a pápai húsgyárban

agrarszektor.hu
Összesen 800 húsipari munkahelyet veszélyeztet a pápai húsipari vállalatok felszámolása. Az agrárszektor.hu értesülései szerint az állatvágás nagyrészt leállt, de húskészítményeket még gyártanak. A felszámolás kezdeményezésével a tulajdonos önkormányzat kiszáll a cégekből, a fő hitelező Magyar Fejlesztési Bank (MFB) pedig várhatóan hatalmasat bukik. Ugyanakkor egyes várakozások szerint esély nyílhat arra, hogy befektetők a felszámolási eljárásban megvegyék a tehermentessé váló eszköztárgyakat és vagyont, ha a vállalatok teljes leállását és ellehetetlenülését valamilyen finanszírozási konstrukcióval sikerül megakadályozni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagyrészt leállt az állatvágás a pápai húsipari csoportnál, de a készítménygyártás még folyik - értesült az agrárszektor.hu. Mint ismert, a pápai önkormányzat bejelentette, hogy kezdeményezi a Pápai Hús Kft. és a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft. felszámolását a Veszprém megyei törvényszéknél. A cégekben tulajdonos önkormányzat képviselőtestülete november 6-án döntött erről, "tekintettel a társaságokat fenyegető fizetésképtelenségi helyzetre".

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A két cég felszámolása összesen 800 munkahelyet veszélyeztet - közölte érdeklődésünkre Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke. A HDSZ bizonytalannak tartja a dolgozók helyzetét, amely nagyban függ attól, hogyan sikerül majd a felszámolást lezárni.

A mostani bejelentéssel egyértelművé vált, hogy a pápai önkormányzat kiszáll a cégekből, amelyek működését nem tudta finanszírozni. Korábban az értékesítésről tárgyaltak egy tajvani (illetve offshore hátterű) befektetővel is, vele azonban nem sikerült üzletet kötni. Most felmerülhet, hogy a felszámolásban könnyebben lehetne értékesíteni húsipari befektetőknek az eszközöket és a vagyont, ha azokat "tehermentesülnek" a sokmilliárdos tartozásoktól. Ehhez azonban arra is szükség lenne, hogy a húsipari tevékenységeket valamilyen finanszírozási konstrukcióval sikerüljön életben tartani.

Más kérdés, hogy a hitelezők nagyot bukhatnak a felszámoláson. Az eljárás legnagyobb vesztese az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. lehet, amely az elmúlt években milliárdokat ölt a pápai húsiparba.

Az önkormányzat közleménye szerint a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft. - akkor még Pápai Hús 1913 Kft. néven - 2014 júniusában kötött csődegyezséget hitelezőivel, ám a továbbra is fennálló tőkehiány miatt a Pápai Hús-csoport szükséges reorganizációja elmaradt, a társaságok tartalékai pedig november elejére kimerültek. A húsüzem lehetőségeit az elmúlt hónapokban számottevően korlátozta a korábban jelentős oroszországi export ellehetetlenülése is. A társaságoknál ugyanakkor a november elején esedékes személyi juttatásokat rendben kifizették és megrendeléseinek az üzem egyelőre eleget tesz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?