Vége! - Megszűnik a brókerbotrányban nagyot bukó állami cég

agrarszektor.hu
Végelszámolással megszünteti brókerbotrányba keveredett cégét, az állami tulajdonú TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t a tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztérium (FM) - tudta meg az agrárszektor.hu. A végelszámolást a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi. Valószínűsíthető, hogy a végelszámolás összefüggésbe hozható a brókerüggyel is, de a cég nem fizetésképtelen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tulajdonosi jogokat gyakorló Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezésére végelszámolás indult a TIG-nél - erősítette meg az agrárszektor.hu értesüléseit Börcsök Sándor végelszámoló. A végelszámolást a szintén állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi. Mivel ugyanis a TIG állami tulajdonú cég, végelszámolására is csak állami tulajdonú szervezet jogosult.

A folyamat végén a TIG Kft. jogutód nélkül megszűnik. A végelszámolás október közepén kezdődött, és két évig tarthat. A cég nem fizetésképtelen, ezért a végelszámoló a cégvagyonból kifizetheti a hitelezőket, a fennmaradó összeggel pedig elszámolhat a tulajdonossal.

A tulajdonos hatás- és jogkörébe tartozik, hogy nyilatkozzon a végelszámolás okáról - közölte Börcsök Sándor. Ezért az agrárszektor.hu megkereste a Földművelésügyi Minisztériumot, és feltett kérdéseinkre most várjuk a tárca válaszait.

MTI-fotó: Rosta Tibor

Ágazati szereplők a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. megszüntetését elsősorban az év elejei brókerbotránnyal hozzák összefüggésbe. Mint ismert, a cég egyike volt azon állami vállalatoknak, illetve szervezeteknek, amelyek érintettek voltak a brókerügyben. Akkor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte, hogy a TIG 410 millió forintot fektetett be a csődbe ment Hungária Értékpapír Zrt.-nél, és ezt a pénz teljes egészében el is bukta. Ezt követően Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter bejelentette, hogy az agrártárca vizsgálatot indít a körülmények tisztázására és a felelősök felderítésére, ennek eredményéről azonban nem tudni semmit.

A TIG-gel - legalábbis a hivatalos indoklások szerint - az elmúlt évtiezedekben főként gazdaságbiztonsági, stratégiai okokból tartalékoltatott gabonát, lisztet, cukrot és egyéb - nem csak élelmiszerjellegű - termékeket az állam. E készletek azt a célt szolgálták, hogy bármely okból keletkező piaci zavarnál, vagy "minősített időszakokban" gondoskodni lehessen a lakosság alapvető ellátásáról, illetve biztosítani lehessen a fegyveres erők és rendvédelmi szervezetek szükségleteit.

A TIG országosan 24 teleppel látta el feladatait. Egyelőre nem tudni, hogy új cég átveszi-e a teendőket, vagy mára okafogyottá vált és megszűnik az ilyen jellegű biztonsági-stratégiai készletezés Magyarországon.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?