Bevállalták! - Csak magyar árpából gyártanak magyar sört

agrarszektor.hu
Kizárólag Magyarországról származó árpát használ fel a jövő évtől a Soproni söröket gyártó Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. A kötelezettségvállalás 20 évre szól, és arra épül, hogy a magyar árpa az alacsony vegyszerhasználat miatt kiemelkedő minőségű.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kötelezettségvállalási nyilatkozatot írt alá a Soproni söröket gyártó Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. és a beszállítókat integráló Agrocrop Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A nyilatkozat lényege, hogy a Soproni söröket gyártó cég 2016. januárjától kizárólag Magyarországról származó árpát használ fel.

MTI-fotó: Krizsán Csaba

Joris Huijsmans, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója szerint eddig is elsősorban magyar árpából készült malátát szereztek be söreik előállításához a dunaújvárosi és ógyallai (Szlovákia) malátagyárakból. A sörgyártáshoz szükséges árpa és kukorica 86 százaléka magyar termelőktől származott az idén. A kötelezettségvállalásban foglaltak szerint viszont a következő 20 évben kizárólag magyar árpát használnak majd, amely a vezérigazgató meglátása szerint részben az alacsony vegyszerhasználat eredményeként kiemelkedő minőségű.

A Heineken az árszínvonaltól függetlenül vállalta, hogy a kimagasló minőségű magyar sörárpát vásárolja meg, ezáltal mintegy 100 árpatermesztő számára nyújt megbízható értékesítési lehetőséget. A söripari konszern leányvállalata a magyarországi sörárpa termőterületekről betakarított mennyiség 21 százalékát vásárolja fel.

A ciderekhez almakoncentrátumot vesznek
A Heineken Hungária Zrt. az árpa mellett a ciderek gyártásához mintegy 65 ezer tonna almából készülő koncentrátumot vásárol. Ez a hazai feldolgozott almamennyiség mintegy 10 százalékának felel meg.

A Heineken cégen belül a szlovákiai Ógyallán készítenek az árpából malátát, amelyet a régió más országainak sörgyártásában is felhasználnak, így a magyar gazdák részben exportra is termelnek. A vállalat mintegy 20 000 tonna malátát dolgoz fel üzemeiben évente, ez körülbelül 26 000 tonna árpából állítható elő, amely a teljes magyarországi sörárpa-termés 20 százalékának felel meg. A Heineken Hungária Zrt. két sörgyárában, a 120 éves soproni sörgyárban és Martfűn állítja elő termékeit, amelyet csaknem 200 országban árusítanak

Nagy Ádám, a Gödöllői Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy a Heinekennel folytatott három-négy éves közös munka eredményeként a söripari vállalat igényeinek megfelelő minőségű vetőmagot állítanak elő, amely 2016-tól rendelkezésre áll. Így nem csak a magyar sörárpából készül a Soproni, hanem a vetőmag is Magyarországról származik majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?