Ezt ki enné meg? - Ránk erőltethetik a "savas csirkét "

agrarszektor.hu
"Savas csirkék" kerülhetnek az európai fogyasztók tányérjára, ha az Európai Bizottság "behódolna" az Amerikai Egyesült Államoknak, és engedélyezné, hogy antibakteriális vegyi anyagokkal lehessen átmosni és fertőtleníteni az európai baromfihúsokat - állítja a Magyar Természetvédők Szövetsége. Az eljárás elfedné a hiányos higiéniai gyakorlatot, veszélyeztetné a baromfiüzemekben dolgozók egészségét, és még nagyobb szennyezéshez vezetne, ezért a szövetség azt kéri a Földművelésügyi Minisztériumtól, hogy Magyarország utasítsa el az élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes eljárás(ok) bevezetését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság a jövő héten indítja el azt az engedélyezési folyamatot, amely arra irányul, hogy antibakteriális vegyi anyagokkal lehessen átmosni és fertőtleníteni a baromfihúsokat - közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége. Ezt a javaslatot az uniós tagállamok december 15-én vitatják meg.

A szövetség szerint ezzel "az Európai Bizottság behódol az amerikai kormányzatnak" az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségről (TTIP) szóló tárgyalásokon. A különféle vegyi anyagokkal átmosott húsok piaci térnyerésének elősegítése az Egyesült Államok tárgyalóinak egyik fő célkitűzése a TTIP kapcsán. Az amerikai kormányzat, valamint az amerikai állattenyésztő ipar felől érkező nyomás már most az élelmiszerbiztonsági normák fellazítását eredményezi - véli a szövetség.

MTI-fotó: Rosta Tibor

A Magyar Természetvédők Szövetsége levélben fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, szorgalmazva, hogy a jövő heti ülésen Magyarország utasítsa el perecetsavval (peroxiecetsavval) átmosott baromfihúsok európai engedélyezésére vonatkozó javaslatot. Fridrich Róbert, a szövetség programvezetője szerint a tagállamoknak határozottan ki kell állniuk az európai élelmiszerbiztonság megvédéséért, és meg kell tiltaniuk, hogy a "savas csirkék a tányérunkra kerülhessenek".

A tagállamok korábban már megakadályozták az Európai Bizottságot, hogy engedélyezze a "klórozott csirkét", hivatkozva az elővigyázatosság elvére és a tudományos bizonytalanságra. Aggályokat vetettek fel azzal kapcsolatban is, hogy az ilyen eljárások elfednék a hiányos higiéniai gyakorlatot, veszélyeztetnék a baromfiüzemekben dolgozók egészségét, és még nagyobb szennyezéshez vezethetnének.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, eddig egyetlen mezőgazdasági témában sem sikerült áttörést elérni az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásokon (TTIP). Hatalmas ugyanis az eltérés a felek álláspontjai között, elsősorban a nem vámjellegű szabályozási kérdésekben, amelyekhez többek között a csirkehúsok fertőtlenítése is tartozik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?