Ezt már a saját bőrünkön érezhetjük - Bevált a stratégia

agrarszektor.hu
A sertésstratégia eredményei már érezhetők, az áfacsökkentés pedig növelte az ágazatban legálisan gazdálkodók mozgásterét és versenyképességét - véli Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A hazai szakemberek többsége úgy értékeli, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly megjelent tanulmányával ellentétben a sertéshús fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az élősertés árának tavalyi visszaesése, és a WHO negatív tanulmánya után pont jókor jött a sertés tőkehús áfájának csökkentéséről szóló rendelet bevezetése - fogalmazott Győrffy Balázs, a NAK elnöke a szektor aktuális helyzetét bemutató sajtótájékoztatón. Úgy véli, annak ellenére, hogy a nyolcvanas években a sertéstenyésztés igazi sikerágazatnak számított Magyarországon, a régen mintegy 10 millió egyedet számláló sertésállomány a közelmúltban 3 millió alá esett. Fejenként pedig a korábbi 50 kilogramm/fő/év helyett alig 25 kilogrammra esett vissza az átlagfogyasztás.

Januártól hatályos az áfacsökkentés
Mint ismeretes, idén januártól a sertés tőkehús általános forgalmi adója 5 százalékra csökkent. A belsőségekre, valamint a feldolgozott húsféleségekre - mint a kolbász, szalámi, párizsi, felvágottak - ugyanakkor már nem terjed ki az 5 százalékos áfakulcs.

Forrás: NAK/Gyulai Tóth Zoltán  

Győrffy Balázs emlékeztetett: a 2012-ben meghirdetett sertésstratégia része az áfacsökkentés is, amellyel az ágazatot sújtó feketegazdaságot is felszámolnák. Egyelőre még nem tudni, hogy milyen arányban fehéríti ki a szektort az intézkedés, de mindenképp helyes irányba terelte az ágazatot a bevezetett módosítás - tette hozzá a szakember.

Forrás: NAK/Gyulai Tóth Zoltán 

Az élő sertés ára a múlt évben mintegy 15 százalékkal csökkent, ez pedig sertésenként 5000 forintos veszteséget okozott a termelőknek. A tőkehús áfájának mérséklése ugyanakkor nemcsak a termelőnek és a feldolgozónak, de a kereskedőknek is jó, mivel a lépés a termelést és a fogyasztást serkentheti majd - fogalmazott az elnök.

A sertéshúst ugyanakkor a tavalyi WHO tanulmány rossz színben tüntette fel a fogyasztók előtt. Mi viszont megnyugtatjuk a vásárlókat, a sertéshús fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot - hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs.

 

Rákkeltőek lennének a vörös húsok?
A WHO tavaly októberben megjelent tanulmánya szerint a feldolgozott hústermékek és a vörös húsok fogyasztása rákkeltő hatású lehet. A szervezet a vörös húsok közé sorolja a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét is.

A tanulmány szerint 50 gramm feldolgozott hústermék fogyasztása (ami például kevesebb, mint két szelet bacon szalonna) 18 százalékkal növelte a vastag- és végbélrák kialakulásának esélyét.

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a sertéshús minőségének javítását garantálja a közelmúltban bevezetett Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy is. A minőség megállapítása mellett a minőség stabilizálása is fontos, ezért a védjegy arra is garancia, hogy az adott sertéshús ellenőrzött és egészséges forrásból származik. A védjegy alkalmazására 627 kérelem érkezett, ebből 521-et bíráltak el pozitívan.

Forrás: NAK/Gyulai Tóth Zoltán 

A szigorú élelmiszerbiztonsági előírások betartása mellett egy okostelefon applikációval is segítenék a fogyasztókat. A jövőben ezzel az innovációval a vásárlók minden fontos információt megtudhatnak a vásárolt hús eredetéről. Ezt várhatóan a Spar-áruházakban és üzletekben alkalmazzák majd elsőként - mutatott rá Németh Antal.

A sertéshús élettani hatásait tekintve nélkülözhetetlen része a kiegyensúlyozott étrendnek - tette hozzá Szarka Dorottya, dietetikus. A szakember szerint a fogyasztók húsválasztási szokásait több tényező is befolyásolja, de a minőségi sertéshús jól hasznosítható fehérjéket és esszenciális zsírsavakat tartalmaz, így fogyasztása semmiképpen sem káros az egészségre.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?