Nagy pápai húscsőd: valakinek gyorsan mindent eladnának

agrarszektor.hu
Már a közeljövőben meghirdeti értékesítésre a pápai húsipari cégcsoport vagyonelemeit a felszámolást végző Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A három vállalat vagyonát egyben kívánják eladni. Január 4-én járt le a hitelezői igények bejelentési határideje, most pedig a beérkezett követelések felülvizsgálata folyik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Első körben egyben hirdeti meg a felszámolást végző Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. a pápai húsipari cégcsoport vagyonelemeit - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Szegőné Kemerle Judit, a vállalatok felszámolója. A felszámolás alatt álló húsipari csoportba a Pápai Hús Élelmiszer-feldolgozó és Értékesítő Kft., a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft. és a Pápa-Ser Sertéstenyésztő és -hízlaló Kft. tartozik.

A pápai önkormányzat még tavaly jelentette be, hogy felszámolást kezdeményez a saját tulajdonában álló Pápai Vagyonhasznosító Kft. és a Pápai Hús Élelmiszer-feldolgozó és Értékesítő Kft Kft.-vel szemben. A döntés nyomán a Pápa-Ser is a felszámolás sorsára jutott, mivel a Pápai Vagyonhasznosító Kft. leányvállalataként működött.

MTI-fotó: Földi Imre

A kormány az önkormányzati lépés után tavaly döntött arról, hogy a Pápai Hús Élelmiszer-feldolgozó és Értékesítő Kft.-t stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánítja. Ilyen cégnek minősül a Pápai Vagyonhasznosító Kft. is, mivel a vállalat elődjének számító Pápai Hús 1913 Kft. - vele együtt pedig a Pápa-Ser Kft. - már 2013-ban megkapta a stratégiailag kiemelt státust. E minősítés azt is jelenti, hogy a stratégiai felszámolási eljárást nem üzleti alapon működő felszámoló cég, hanem csak az állami tulajdonú NRN folytathatja le.

Szegőné Kemerle Judit tájékoztatása szerint január 4-én járt le az a harminc napos határidő, ameddig a hitelezők bejelenthették igényeiket, most pedig a beérkezett igények egyeztetése, felülvizsgálata folyik. Ennek befejeződése után derül ki, hogy a felszámolásban mennyi tartozást kellene kiegyenlíteni, A pápai cégcsoport a felszámolás alatt is működik, tevékenységeit pedig az árbevételből finanszírozza - tette hozzá a felszámolóbiztos.

A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. hamarosan nyilvános pályázati felhívást tesz közzé a cégcsoport vagyonának értékesítésére. A felszámolóbiztos szerint bíznak abban, hogy sikerül egyben eladni a húsipari vagyont. Ha azonban ily módon nem találnak megfelelő vevőt, a későbbiekben feldarabolva próbálják majd meghirdetni a vagyonelemeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?