Nem titkolhatják, hogyan buktak százmilliókat a brókerbotrányban

agrarszektor.hu
Ki kell adnia a végelszámolás alatt álló TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek azokat a dokumentumokat, amelyekkel korábban rábízta pénzét a tavalyi brókerbotrányba keveredett Hungária Értékpapír Zrt.-re - erre kötelezi a céget a Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete. A mai napig nem derült ki, kit terhel a felelősség azért, hogy az állami cég - amelynél a Földművelésügyi Minisztérium (FM) gyakorolta a tulajdonosi jogokat - legalább 410 millió forintot bukott a brókerbotrányban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tizenöt napon belül ki kell adnia a TIG Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek azokat az iratokat, illetve szerződéseket, amelyekkel a Hungária Értékpapír Zrt.-re bízta a pénzét - írja a Fővárosi Törvényszék február 5-i, első fokú ítéletére hivatkozva az Origo. Mint ismert, a TIG - amelynél az agrártárca gyakorolta a tulajdonosi jogokat - a tavalyi brókerbotrányban legalább 410 millió forintot bukott. Bár az ügyben az agrártárca a botrány kirobbanása után vizsgálatot indított, ennek eredményéről semmit nem hozott nyilvánosságra.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most az Agrárium 2016 konferenciára!

A dokumentumok miatt Harangozó Tamás MSZP-s frakcióvezető-helyettes fordult bírósághoz, mivel a TIG a kért szerződéses iratokat számára nem adta ki. A bíróság a keresetet alaposnak találta, mert megítélése szerint a TIG az eljárás során nem vitatta, hogy az érintett adatok a rendelkezésére állnak, azoknak ő a kezelője és a kért adatok közérdekűnek minősülnek. A pert kezdeményező politikus szerint a dokumentumokból kiderülhet, milyen körülmények között bukta el a TIG az állami pénzeket.

Mint az agrárszektor.hu megírta, az agrártárca időközben döntött arról, hogy a stratégiai állami készletezést folytató TIG-nél végelszámolást kezdeményez, amely ma is tart. A tárca az Origónak a végelszámolásra hivatkozva azt közölte, hogy a céget képviselő végelszámoló dönthet arról, eleget tesz-e a bíróság döntésének vagy fellebbez-e. A végelszámolást a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi. Azzal, hogy a minisztérium végelszámolást kezdeményezett, arról is döntött, hogy feladja az eddigi stratégiai állami készletezést Magyarországon.

Az FM most azt is közölte, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (MNV) kötött megbízási szerződés alapján gyakorolta a tulajdonosi jogokat a TIG Kft. felett. E megbízási szerződést azonban a tárca 2015. december 18-i hatállyal felmondta, így most a TIG-nél a tulajdonosi jogokat ismét az MNV Zrt. gyakorolja.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?